Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2008

Make Money Online

Imej
Can you think of the million dollar Idea?
Entrepreneurship and business fascinates a lot of people. People start businesses for different reasons, some people are sick of working in a corporate job, stuck in a cubicle all day watching the clock, and not being in control of their destiny. ... Some people become an entrepreneur, just because they are fed up with their boring routine and want to stretch themselves and try something different. ..
They want to challenge and push themselves to be independent and work the hours that they want to do. When they want and not have anyone telling them what to do. Others start an Entrepreneur business because they think that their current job doesn’t get them enough money. No job satisfaction. Maybe they want to get multiple income streams going in a variety of business ventures. ..
Above all it all starts with an idea. To get a highly original idea and get it to market has for many been almost impossible, however a lot of very successful entrepreneurs…

Tahap-tahap Memulakan Perniagaan

Imej
Usahawan perlu mengetahui tahap-tahap yang perlu diikuti untuk memulakan perniagaan daripada peringkat awal iaitu start-up sehingga peringkat perkembangan (growth) dan pemampanan (sustainability)
.. Tahap 1Mendapat Dorongan dan Idea Kasar - Memperoleh motivasi, semangat dan komitmen untuk menceburi bidang perniagaan. Memperolehi dan mencetus idea perniagaan daripada pelbagai sumber termasuk francais, lesen, kontrak dan lain-lain. ..
Tahap 2Mengesahkan Idea - Menguji produk / perkhidmatan dari segi teknikal dan kewangan. Mengenal pasti pasaran dan membuat kajian daya maju projek. ...
Tahap 3Membentuk skop operasi dan mengenal pasti sumber-sumber yang diperlukan - Mengenal pasti sumber-sumber yang diperlukan, jadual pelaksanaan, pembekal, bahan mentah, sumber bantuan, pelanggan, pembiayaan, mesin dan skala perniagaan. ..
Tahap 4Merancang untuk memasuki perniagaan - Merangka dan mengaplikasikan pelan perniagaan. Merunding untuk mendapat pembiayaan, premis, kontrak, subkontrak, bantuan perundinga…

Keajaiban Kompaun Interest (Faedah Terkumpul)

Imej
Albert Enstein pernah mengatakan FAEDAH TERKUMPUL atau COMPOUND INTEREST adalah "The eigth wonder of the world" atau "Keajaiban kelapan dunia". Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan istilah faedah terkumpul ini? ..
Secara ringkasnya, ia adalah nilai terkumpul yang akan diperolehi untuk tempoh tertentu dengan kadar faedah yang tertentu. Sebagai contoh, jika anda menyimpan wang secara deposit tetap atau "fixed deposit" di bank sebanyak RM1,000 dengan kadar faedah 4% setahun, berapakah nilai terkumpul yang akan anda perolehi selepas 10 tahun. ..
Menggunakan formula M x (1 + f)^t anda akan memperolehi 1000 x (1 + 0.04)^10 iaitu sebanyak RM1480, kenaikan 48% daripada modal asal. .. M = Modal f = Kadar faedah setahun t= Tempoh dalam tahun ^ = Simbol gandaan ..
Perhatikan wang terkumpul yang akan diperoleh jika modal RM1,000.00 disimpan dengan dengan kadar faedah berlainan dan tempoh dilanjutkan sehingga 30 tahun. Kadar Faedah ===> Wang terkumpul 4% ===> RM32435% ===…

16 Rahsia Kejayaan Pemasaran Anda

Imej
Berikut adalah 16 rahsia untuk berjaya di dalam pemasaran anda dari sudut pandangan guerilla marketing. Di dalam bahasa inggeris kesemuanya berakhir dengan ;ent. .. 1Commitment - Anda harus sentiasa mempunyai komitmen di dalam pemasaran anda. .. 2Investment- Anda harus menganggap aktiviti pemasaran anda sebagai satu pelaburan. .. 3Consistent - Jadikan pemasaran anda konsisten. .. 4Confident - Jadikan prospek yakin dengan anda. .. 5Patient - Anda harus sabar untuk mengekalkan komitmen. .. 6Assortment - Anda harus lihat pemasaran anda adalah terdiri dari campuran pelbagai jenis teknik pemasaran yang berbeza dan bukan satu sahaja. .. 7Subsequent - Anda harus mengetahui yang keuntungan adalah mengikut jualan anda. .. 8Convenient - Anda harus Jadikan bisnes anda memudahkan pelanggan anda. .. 9Amazement - MAsukkan elemen kejutan di dalam pemasaran anda .. 10 Involvement - Buktikan yang anda sentiasa prihatin dengan prospek dan pelanggan anda dengan sentiasa melakukan follow up .... 11Measurement - ukur setiap te…

Tiga Tahun RM1 Juta

Imej
Bekerja hanya dari rumah dan berupaya mendapat pulangan yang besar sehingga mampu bergelar jutawan, begitulah yang dapat digambarkan tentang kerjaya seorang usahawan Internet. Benarkah ia semudah yang disangka? Kepada wartawan ADHAM SHADAN dan jurufoto ZAKARIA IDRIS, jutawan Internet muda, Irfan Khairi, 32, berkongsi cerita. ...
SEBAGAI usahawan Internet, Irfan dan komputer riba bagai tidak boleh dipisahkan. DIA tidak perlu meredah kesesakan lalu lintas untuk ke tempat kerja setiap hari. Dia juga tidak perlu bersemuka dengan pelanggan meski dia sebenarnya seorang peniaga. Perniagaannya juga begitu hebat kerana hanya dalam masa beberapa tahun mampu membuatkannya bergelar jutawan, satu gelaran yang diidami ramai. ...
Itulah secebis kisah mengenai seorang pemuda yang baru berusia awal 30-an, Irfan Khairi yang menceburi perniagaan Internet. Menurut Irfan, dia memerlukan tempoh tiga tahun sahaja untuk bergelar jutawan. Percaya atau tidak, dia hakikatnya meraih gelaran tersebut ketika berusia …

28 Laksa Shack Outlets By Year End

Imej
Saturday, June 07 2008 - SIERRA Circle Sdn Bhd, the operator of the Laksa Shack restaurants, plans to boost sales by 87 per cent to RM28 million as it doubles the number of its stores. .. There are now 14 Laksa Shack outlets in places like 1 Utama and Mid Valley in the Klang Valley and Queensbay Mall in Penang. Another 14 will be opened between now and December. .. "By year-end we will have 28 outlets and they will all be owned by us," managing director Anita Ali said.Between RM4 million and RM6 million will be spent on each store, including those in The Pavilion, Carrefour Subang Jaya, and Jusco Bukit Tinggi, Klang. .. "We forecast that with the new openings, our turnover will grow by 87 per cent in the year ending December 31 2007," she told Business Times in an interview. In 2006, the company made RM15 million in turnover. Laksa Shack outlets, whose bestsellers include asam laksa, Johor laksa and Sarawak laksa, enjoyed a like-for-like growth of between 10 and 15 per…

Mabuk Berbelanja!

Imej
Pelabur yang baik bukan sahaja bermaklumat dan membuat keputusan pelaburan yang betul berdasarkan maklumat, tetapi juga bijak menguruskan perbelanjaan. .. Tiada guna mempunyai portfolio pelaburan yang baik jika anda merosakkannya dengan perbelanjaan yang tidak perlu. Jika anda mengalami mana-mana senario yang dipaparkan di sini, kemungkinan besar anda termasuk dalam kategori “mabuk berbelanja”.
8Terlalu banyak jualan MEGA
Sepanjang bulan jualan “MEGA” Malaysia, seluruh negara sakan berbelanja dan anda boleh turut terikut-ikut dengan angin membeli-belah. Lagipun, diskaun sehingga 60 atau 70 peratus hanya datang sekali-sekala dan anda berbelanja tanpa terkawal walaupun ke atas barangan yang tidak perlu.
..
7Gila Kad Kredit
Kini terlalu mudah memperoleh kad kredit dan keinginan berbelanja menggunakan kad sentiasa ada. Berbelanja menggunakan kad kredit selalu membuat anda berasa mempunyai lebih banyak wang daripada yang sebenarnya dan ini mendorong anda berbelanja lebih.
..
6Musim perayaan sudah …

10 Tabiat Mudah Menabung

Imej
Apakah sukar untuk mengamalkan tabiat baik menabung?
Sebenarnya tidaklah terlalu susah, malah amat mudah! ..
Nizamsurf telah menemu bual beberapa orang untuk mendapatkan panduan yang baik mengenai tabiat menabung dan panduan itu ingin dikongsi bersama di sini.
..
Tabiat #1:Berhenti merokok
“Saya berhenti merokok sejak pengumuman harga baru rokok. Saya berjaya menjimatkan RM20 seminggu.” --Mohammed, Pengawal Kredit. Umur: 28 ..
Nizamsurf: Usia lebih panjang dan dapat menjimatkan RM1,040 setahun!

Tabiat #2:Bawa bekalan ke tempat kerja
“Biasanya saya bawa bekalan makan tengah hari ke tempat kerja tiga kali seminggu. Saya dapat berjimat kira-kira RM30 seminggu.”--Soh Guat Ha, Akauntan. Umur: 36 ..
Nizamsurf: Bawa bekalan makan tengah hari dari rumah dan anda boleh menyimpan RM1,560 di bank tahun depan!
..
Tabiat #3:Cuci kereta sendiri
“Mengapa hantar kereta untuk dicuci jika anda ada masa untuk melakukannya sendiri pada hujung minggu? Pengusaha tempat cuci kereta mengenakan bayaran RM9 sekali cuci – …

Perancangan Kewangan, Apa tu?

Imej
Istilah "perancangan kewangan" lazimnya agak "menggerunkan" sesetengah orang, terutama mereka yang berfikir bahawa perancangan kewangan adalah untuk mereka yang berpendapatan tinggi dan kaya sahaja. Tetapi, benarkah begitu?
..
Jika tidak, apa sebenarnya? ..
Secara amnya, perancangan kewangan membabitkan pandangan menyeluruh mengenai kedudukan kewangan sendiri yang meliputi pelbagai sudut pengurusan kewangan dan harta, dan kemudian melalui proses langkah demi langkah untuk mengatasi masalah kewangan serta mencapai matlamat kewangan. ..
Apa yang termasuk dalam Perancangan Kewangan?
..
Berikut ialah sebahagian elemen dalam perancangan kewangan:

..
Pengurusan Aliran Tunai Ia membabitkan proses menilai nilai bersih kewangan yang ada sekarang (apa yang dimiliki ditolak hutang yang ada). Ini secara amnya akan menunjukkan kepada anda sama ada anda bakal menikmati kebebasan kewangan atau mengalami masalah kewangan.
.... Belanjawan.
Menghapuskan hutang.
Membuat tabungan.
..
Perancangan Pe…