Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2008

Pendapatan Aktif Atau Pasif: Yang Mana Pilihan Anda

Imej
Kebanyakan daripada kita hanya mendengar tentang istilah ini tetapi mungkin kurang mengetahui maksudnya yang sebenar. Para jutawan yang berjaya selalu menekankan serta begitu berminat bercakap tentang jenis pendapatan ini. .. Berikut adalah penerangan ringkas mengenainya. ..
Pendapatan Aktif: Anda dibayar berdasarkan masa anda bekerja. (Lebih 90% orang kerja makan gaji!)
..
Pendapatan Pasif: Anda kerja sekali tetapi dapat dibayar tanpa henti! (Kurang 10% gunakan teknik ini!)
..
Rahsia kekayaan yang sebenar bukanlah terletak kepada berapa banyak wang yang dimiliki tetapi kebebasan yang mereka miliki.
..
Mereka bebas untuk:

- menonton wayang & 'menginternet' di Starbucks ;)
- sarapan pagi & baca harian metro diwarung!
- bersantai dipantai tanpa gangguan!
- shopping tanpa perlu beratur!
- melihat anak-anak membesar!
..
Oleh kerana hasil pendapatan mereka banyaknya daripada pasif, mereka mempunyai lebih masa terluang untuk digunakan.
..
Jika anda melihat konsep pendapatan pasif ini daripada…

16 Sebab Kegagalan Perniagaan

Imej
Oleh: Irfan Khairi
....
Sudah pasti, tiada siapa inginkan kegagalan dalam perniagaan, namun kegagalan perniagaan tetap terjadi. .. Ianya dikatakan lebih daripada 90% perniagaan yang dimulakan mengalami kegagalan. ....
Berikut adalah sebab-sebab kegagalan perniagaan. Pastikan anda menjauhinya!
.. 1Tiada matlamat..
Tiada matlamat yang jelas apa yang ingin dicapai oleh perniagaan yang dibina. Apakah matlamat perniagaan anda dalam masa 1 tahun dari sekarang? Apakah matlamat perniagaan anda dalam masa 3 tahun dari sekarang? Apakah matlamat perniagaan anda dalam masa 5 tahun dari sekarang? Apakah matlamat perniagaan anda 10 tahun dari sekarang? Matlamat akan menentukan arah tuju sesuatu perniagaan. Tanpa matlamat yang jelas, perniagaan tidak mempunyai daya dan motivasi untuk berkembang. ..
2Tidak mengutamakan pelanggan Pelanggan merupakan aset utama apa sahaja perniagaan. Utamakan pelanggan oleh kerana apa sahaja perniagaan berfungsi untuk memenuhi keperluan pelanggan. Ianya sering dikatakan dalam bu…

Talking About Business and Investments

Imej
Here's another most common words used in business and investments. In order to be rich, you must know the vocabulary of the rich people, right?

.. Investment bankshave a role in the provision of finance for businesses and advice on takeovers. Retail banks provide overdraft facilities for individuals.
...
The underlying cash for a largespot transactionis usually not available until two business days have elapsed.
..
Share ownershipbrings certain benefits including voting rights, dividends and capital growth. Ordinary shareholders do not have priority in the assets of the company if it is wound up.
...
The primary marketis where companies raise money by issuing shares or bonds to investors for the first time. The secondary market provides the trading environment for shares, bonds and gilts. ..
The main advantages of listing are generally seen as: ..
capital - the IPO provides the possibility of raising capital, and once listed further offers of shares are much easier to make; ..
takeovers - a li…

Formula Menjadi Kaya Yang Terhebat Di Dunia

Imej
Anda patut syak dan berwaspada terhadap sebarang tawaran atau apa sahaja skim untuk menjadi kaya...kecuali formula yang akan saya ceritakan yang amat ringkas dan mudah serta boleh dipraktikkan oleh semua orang. Percayalah formula ini benar-benar berkesan.
..... Ia berkesan dengan amat baik sekali seihnggakan ia telah digunakan oleh billionaire termasyhur dunia daripada tokoh hebat zaman terdahulu seperti Rockefeller dan Ford hinggaalh taikon hari ini seperti Carlos Slim dan Warren Buffett. Cukuplah setakat ini pembukaan. Jom kita tengok formulanya.
Formula
..
Ia ringkasnya : FV = PV * (1+r)^n
Di mana ..
FV = Future Value (nilai masa hadapan) ..
PV = Present Value (nilai masa sekarang) ..
r = rate of return (kadar pulangan) ..
n= time (number of years) - tempoh masa

Keajaiban Kompaun Sekarang, mereka yang pakar dan biasa tentang kewangan akan tahu persamaan ini 'bukan' satu misteri tetapi sering dipaparkan sebagaimana "future value of money" (FVM) diajarkan di universiti. ..
Form…

Berubah Daripada Miskin Kepada Kaya

Imej
Sepanjang pemerhatian dan pergaulan saya terhadap orang yang kaya dan berjaya, jumlah mereka yang keluar daripada kemiskinan dan mencapai kekayaan amatlah ramai. Apa yang lebih menakjubkan ialah kisah peribadi mereka, apa yang telah mereka lalui dan bagaimana mereka boleh menjadi seperti hari ini. ..
Ada sesetengah mereka masih mengekalkan keadaan yang sangat sederhana dan dengan hanya melihat kepada mereka, anda tidak akan percaya dan bayangkan betapa kaya mereka sebenarnya. Mereka hanya memakai pakaian lama mereka, kasut yang biasa, seluar jeans yang lusuh dan memandu kereta yang sedia ada. .. Yang lain, sebaliknya, menzahirkan kekayaan mereka dan anda jangan terkejut apabila mendengar hanya beberapa tahun sebelum ini, kehidupan mereka hanyalah amat sederhana sekali malahan tiada apa pun tetapi sekarang penuh dengan kemewahan dan kebebasan kewangan. ..
Apa yang lebih menakjubkan ialah nampaknya mereka yang berhijrah daripada miskin kepada kaya berkongsi beberapa kualiti yang hampir sam…

Kenapa Tidak Anda Mulakan Syarikat Sendiri Hari Ini?

Imej
Pernahkah anda terfikir tentang cara bagaimana majikan anda menjalankan bisnes dan terfikir anda juga patut memulakan syarikat sendiri? ..
Sesetengah orang bekerja niatnya untuk membangunkan kemahiran dan membina rangkaian mereka sendiri, malahan lebih ramai yang telah meninggalkan pekerjaan mereka kerana mereka telah temui cara yang lebih baik. ..
Sudah tentu, hampir setiap orang yang kaya dan para jutawan memiliki syarikat mereka sendiri atau membina kekayaan mereka melalui satu bisnes kecil pada awalnya, jadi sememangnya ada banyak kelebihan daripada usaha tersebut. Tetapi jika anda ingin mencuba, jangan lakukannya hanya semata-mata untuk wang. ..
Ia boleh mengambil bertahun-tahun pengorbanan yang bukan sedikit bersama keringat dan air mata sebelum keuntungan daripada bisnes diperolehi. Juga terdapat banyak jatuh dan bangun sepanjang tempoh tersebut yang perlu dilalui. Hanya dorongan dan keinginan anda sahaja yang membuatkan anda teruskan dan maju ke hadapan apabila banyak perkara yang t…

Daripada Kerja RM500 Kepada Pendapatan RM200 Juta

Imej
Cerita tentang Lalitha Kaleedhass, pengasas bersama Multimedia Glory Sdn Bhd (MMG) boleh diibaratkan sebagai anda cuma hanya mendengar tetapi jarang untuk melihatnya sendiri.
..
Seorang bekas suri rumah dari Coimbatore, Tamil Nadu, India, beliau tiba di Malaysia pada tahun 1997 dengan hanya sehelai sepinggang. Bersama-sama dengan anaknya dan sepupunya yang telah menetap di Malaysia semenjak 1987, beliau memulakan sebuah syarikat perisian kecil pada tahun 1999 dari sebuah apartmen di Brickfields, Kuala Lumpur.
...
Kerja pertama syarikatnya ialah menjana laporan untuk Affin Bank, menyalin dan menguruskan data daripada system lama yang ingin digantikan.Beliau perlu bekerja pada hujung minggu apabila bank tutup dan untuk setiap laporan, beliau dibayar RM500. Berpuas hati dengan kualiti kerja, bank berkenaan memberi lebih banyak projek kepada MMG.
..
Syarikat berkenaan kemudiannya berjaya masuk ke sektor kejaraaan, melaksanakan system untuk Jabatan Perdana Menteri dan beberapa agensi yang lain. …

Menjadi Jutawan Melalui Penuasan Kewangan

Imej
Kunci kepada mencipta kekayaan yang besar dan menjadi jutawan ialah dengan menggunakan penuasan kewangan, kan?..
Anda mungkin telah mendengarnya beratus kali sebelum ini. Untuk mendapatkan sejumlah wang yang lebih besar pada kadar yang lebih cepat, anda perlu menggunakan “wang orang lain.”..
Dengan menggunakan penuasan kewangan, anda mencipta keupayaan untuk mempunyai lebih banyak kuasa membeli dan mendapatkan semula wang daripada pelaburan anda dengan lebih cepat dan dengan itu anda boleh mengambil kesempatan terhadap peluang lain yang mendatang...
Definasi Penuasan Kewangan paling ringkasnya ialah menggunakan wang yang dipinjamkan untuk membeli aset. Kepada orang yang telah berada dalam ‘laluan pantas’ dalam membina kekayaan memahami sebaiknya bahawa dengan menggunakan produk dan alat pinjaman yang diperolehi oleh mereka, mereka boleh gunakan hutang berkenaan dengan cara yang boleh memberikan mereka banyak kelebihan berbanding orang biasa...
Ia mungkin dalam bentuk sama ada meminjam wan…

Formula Menjadi Jutawan Melalui Proses Kreatif

Imej
Untuk membina sesuatu daripada tiada apa-apa memerlukan satu proses yang spesifik. Berita baik untuk anda semua yang bercita-cita dan berkongsi impian serta matlamat seperti saya untuk menjadi jutawan ialah ia tidak memerlukan wang untuk mendapatkan wang. .. Apa yang diperlukan ialah dengan mengikuti satu formula yang saya namakan Proses Kreatif. Ia terdiri daripada empat fasa.
.. Fasa Pertama
Fasa yang pertama ialah mengetahui, percaya dan berangan-angan. Ini merupakan bentuk pemikiran dan mentaliti yang paling tinggi dan patut dimiliki oleh setiap orang. Apabila anda tahu anda akan mencapai taraf jutawan, memiliki kekayaan dan mencapai kebebasan kewangan dalam hidup, satu dorongan dan motivasi secara semula jadi akan wujud dalam diri. Ada sesetngah pihak memanggil ia 'Positive Knowing'. .
Pastikan anda ada kepercayaan ini. Ini membawa kepada ciri yang kedua iaitu mempercayai. Anda perlu yakinkan diri dan beritahu minda separa sedar yang anda percaya yang anda akan mencapai matlam…

Affluents, Millionaires Lose Short Term Investing Confidence

Imej
The current economic situation appears to have created a short-term crisis of confidence among some affluent and millionaire investors, but nearly two-thirds say they have done nothing to change their long-term investment strategy, according to research from Phoenix Marketing International, MarketingCharts reports.
..


The report, "Affluent & Millionaire Sentiment: A Crisis of Confidence," states that more than three-quarters of America’s Mass Affluent (those with $250K to $999K investable assets) say they have less confidence in investing in the stock market as a result of recent economic events.
..


The financial crisis, however, has not yet caused large shifts in investment behavior among the wealthy. Overall, 65% of Mass Affluent investors say they have not changed their long-term investment strategy. Of those who have changed it, the vast majority have become more conservative...
On the other hand, Millionnaire investors ($1M+ investable assets) - though similarly shake…

Vocabulary of Rich

Imej
Jika anda ingin menjadi kaya dan memiliki pemikiran dan tabiat seorang jutawan, anda perlu menguasai perbendaharaan kata golongan orang kaya. Bukan setakat ingin memiliki apa yang golongan ini miliki sahaja seperti rumah, wang yang banyak, pelaburan dan sebagainya tetapi sebenarnya mengetahui apa yang mereka fikirkan dan pelajari sesuatu daripadanya.
... Berikut saya paparkan petikan beberapa maklumat yang berguna untuk diketahui dan sebahagian lagi akan di kemaskini dari semasa ke semasa di usahawan bistari ini.
. The two main factors underlying the value of a currency and foreign exchange rates are the underlying economic performance of the country and comperative interest rates.
..
Borrowers will generally gain during a period of inflation as in real terms the debt will have been reduced but higher rates of inflation tend to cause increased interest rates. Conversely lenders ill suffer from a reduction in real terms unless the debt in index-linked. People, such as pensioners, receiving f…

Millionaires Are Not As Rich As They Used To Be

Imej
ALTHOUGH most of us still dream of being millionaires, new research suggests that the exalted financial status isn't matched by actual spending power. ..
Statistically speaking, you would need £17.5m today to enjoy the equivalent lifestyle of someone with £1m 50 years ago.
..
Or looked at the other way round, in 1958 just £57,143 would have been worth £1m in today's money.
.
And the effects of inflation over the years mean that, although not exactly "ten a penny", many people are now millionaires with a recent estimated total of around 376,000 in the UK.
..
The research – carried out by Halifax Financial Services and sourced from the Office of National Statistics – also shows that the value of £1m today will be cut by two-thirds over the next 50 years if retail prices rise in line with the Government's inflation target of two per cent a year.
..
Alternatively, someone would need £2.7m in 2058 to fund the same lifestyle as an individual with £1m today.
..
Put in the context …

Tabiat Jutawan : Cintai Apa Yang Anda Lakukan

Imej
Soalan yang sering kali orang tanyakan tentang menjadi kaya ialah “Apakah kerjaya atau bisnes terbaik yang akan memberikan saya banyak wang?” .
Patutkah saya terlibat dalam pendidikan? Makanan? Insuran? MLM? Penjagaan Kesihatan? Perdagangan Options? Hartanah? Apakah industri terbaik untuk saya sertai sekarang?
.
Sebenarnya, anda akan dapati bahawa di dalam APA SAHAJA INDUSRI, terdapatnya kumpulan minoriti yang akan membuat wang yang banyak manakala majoriti akan bersusaha untuk meneruskan hidup.
.
Jadi, jawapan kepada soalan tersebut ialah anda boeh menjadi seorang jutawan di dalam APA SAHAJA INDUSTRI, hanya jika anda adalah salah seorang yang terbaik! ..
Jika anda tidak tergolong dalam salah seorang yang terbaik, anda tidak akan berpeluang menjadi kaya di dalam APA SAHAJA industri. Anda BOLEH menjadi seorang jutawan dalam insurans, hartanah, perdagangan options, pendidikan kanak-kanak, kawalan serangga, peruncitan, makanan atau pemasaran internet HANYA jika anda adalah salah seorang yang t…

10 Tabiat Jutawan

Imej
Apa yang diperlukan untuk menjadi jutawan? .. Tolak ke tepi pemenang loteri, menjadi kaya tiada kaitan dengan hanya bernasib baik. Cuba kita ikuti 10 tabiat seorang jutawan ciptaan sendiri ini.
..
1Jutawan Adalah Seorang Yang Belanja Berhemat
Orang yang paling kaya yang saya kenali juga merupakan seorang yang suka berbelanja untuk barangan paling murah. Mereka membeli kereta terpakai. Mereka membawa bekal ke pejabat. Ia memerlukan wang untuk mendapatkan wang dan anda tidak akan mendapat wang yang diperlukan untuk melabur jika anda membelanjakannya.
..
2Jutawan Berfikiran Besar
Sesetengah orang terkejut apabila mereka memperolehi sejuta pertama mereka. Lagipun, ia tidak datang dengan mudah. Tapi lama sebelum mencapai matlamat mereka, jutawan ini tahu mereka ingin mendapatkannya. Berbanding mensasarkan kenaikan tahunan 3% setahun, jutawan mengimpikan untuk bekerja sendiri. Berbanding berkhidmat untuk 100 pelanggan, jutawan mengawal 10,000 akaun.
.
3Jutawan Mengambil Risiko Terkira
Sama ada ia mel…

Tip Dan Strategi Langsaikan Hutang

Imej
Hari ini saya akan berkongsi beberapa tips dan strategi yang anda boleh gunakan untuk langsaikan hutang.

..
Tips-tips ini saya dapati ketika menyemak kembali inbox emel saya.
.
Maklumlah, ketika Malaysia sedang diasak kegawatan ekonomi ini, timbul khabar khabar yang mengatakan bahawa bank akan meningkatkan kadar faedah (BLR)! .
Jika sebelum ini anda membayar pinjaman RM 500 sebulan, bersedialah untuk bayar RM 700 ketika kegawatan kelak. Jika sedang bayar RM 1000, bersedialah dengan RM 1300.
.
Oleh itu jika anda ada mempunyai duit lebih sekarang, bayarlah hutang anda secepat mungkin. Ini termasuklah hutang bank, kad kredit dan juga perabot untuk menjamin hidup yang lebih baik dan tidak stress.
.
Untuk membayar hutang ini, ada 2 cara. Cara pasif dan cara aktif.
.

.
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
STRATEGI BEBAS HUTANG PASIF
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
.
Anda perlu kuatkan semangat untuk mengikuti 10 langkah pasif berikut.. dan matlamat anda untuk bebas daripada hutang pasti akan tercapai.