Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2008

Selamat Datang Tahun 2009

Imej
Tup-tup tahun baru dah menjengah. Rasanya baru lagi masa tunggu detik 12 malam tahun 2008 yang lepas. Seperti biasa sambutan bunga api, konsert di tv dengan tempat biasa di bandar-bandar besar menganjurkan majlis tertentu dengan cara masing-masing. Boleh dikatakan cara sambutan yang sama je. ... Apa pun, saya di Usahawan bistari mengambl kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2009. Walaupun tahun Masehi dan kita pun baru sahaja menyambut Maal Hijrah. Namun, pada pendapat saya, jadikan tahun baru ini sebagai satu permulaan untuk merancang dan menetapkan satu azam dan matlamat untuk meningkatkan kedudukan diri samada dari segi kewangan, keluarga, kesihatan dan sebagainya. ... Saya sendiri belum ada azam yang spesifik tetapi masih lagi tetap dengan rancangan tahun 2012. Semoga tahun 2009 akan memberi lebih sinar dan kejayaan walaupun pada masa kini kita dihimpit masalah ekonomi yang merudum dan juga banyak ketidak pastian terutamanya tahun 2009 ini. ... Yang paling pentin…

10 Cara Untuk Menjadi Jutawan

Imej
Anda mahu menjadi seorang jutawan?
..
Apa yang diperlukan ialah sedikit disiplin dan kesabaran. Berikut adalah beberapa tip untuk memulakannya hari ini.
..
1. Kurangkan perbelanjaan dan tingkatkan pelaburan.

2. Sediakan bajet dan ikutinya.

3. Tingkatkan IQ kewangan anda.

4. Lakukan sumbangan ke dalam alat pelaburan anda pada kadar yang tetap.

5. Mulakan satu perniagaan secara sambilan untuk meningkatkkan pendapatan dan ambil kesempatan ke atas pengurangan cukai.

6. Kelilingi diri anda sendiri dengan orang yang mempunyai pemikiran yang sama yang percaya dan menyokong matlamat anda.

7. Dapat akauntan bertauliah seperti CPA dan juga beberapa penasihat yang boleh dipercayai.

8. Tetapkan matlamat jangka pendek dan panjang.

9. Buatkan satu komitmen untuk menjadi seorang jutawan.

10. Mulakan sekarang. Masa adalah rakan baik anda apabila ia berkaitan dengan pelaburan.

Adakah Saya Mempunyai Kebolehan Tersebut?

Imej
Tanyakan diri sendiri soalan berikut: .. Adakah saya mempunyai kebolehan untuk melakukan apa yang perlu saya lakukan?
..
Adakah anda mempunyai pengetahuan dan skil yang diperlukan untuk menjalankan bisnes anda dengan jayanya? ..
Apakah pengetahuan dan skil yang anda miliki? ..
Ini boleh dibahagikan kepada dua kategori utama; .. 1. Skil dan Pengetahuan Teknikal 2. Skil dan Pengetahuan Bisnes. ..
Skil dan pengetahuan teknikal adalah apa yang anda perlukan untuk keluarkan dan hasilkan apa yang anda jual. Jika anda ingin jual jem buah buatan sendiri dari rumah, contohnya, adalah jelas sekali yang anda mesti tahu bagaimana untuk membuat jem sebelum anda boleh menjualnya. .. Begitu juga, jika anda terfikir untuk menubuhkan sebuah tadika, maka anda perlu tahu sesuatu tentang penjagaan kanak-kanak dan pendidikan kanak-kanak. Skil dan pengetahuan teknikal adalah spesifik kepada bisnes yang anda ingin mulakan. ..
Skil dan pengetahuan bisnes adalah apa yang anda perlu untuk menguruskan satu bisnes dengan …

Bagaimana hendak tahu passion / minat kita?

Imej
Oleh Irfan Khairi ..
Selalu saya sebut bahawa kita patut buat apa yang kita suka... apa yang kita minat... apa yang kita passionate in. Infact, baru-baru ni, saya menonton talk show Oprah, katanya: ..
"84% antara kita tidak suka kerja yang kita lakukan! 84% of thepeople hate their jobs!" ..
Menakutkan juga angka ni... tapi bila dilihat sekeliling, memang ada betulnya sebab ramai yang terperangkap dalam kerja yang mereka tidak suka. Masuk hari Isnin, dah mengeluh... menunggu hari Jumaat untuk cuti :) ..
Satu soalan yang sering saya ditanya di blog IrfanKhairi.com ini, bagaimanakah nak tahu apakah passion kita? ..
So, untuk membantu, berikut beberapa soalan atau checklist... what is your true passion! ..
* Sekiranya anda boleh lakukan sesuatu kerja pilihan anda, apakah kerja nya?
* Apa yang anda seronok dan gembira lakukan sehingga anda tak sedar masa berlalu?
* Apa yang anda akan lakukan dengan suka hati, walaupun tidak menerima bayaran?
* Apa yang anda lakukan untuk memuaskan hati anda…

Pengusaha herba berjaya

Imej
Oleh RIZANIZAM ABDUL HAMID .. MELAKA 10 Dis. - Bermula dengan aktiviti berkebun pada masa lapang, seorang pesara guru kini mampu berbangga kerana menjadi antara pengusaha tanaman herba yang berjaya dan terkenal di Melaka. ..
Guru terbabit, Ya'acob Sharif, 62, dan isterinya, Hairani Mat Taib, 62, juga menjadi satu-satunya pengusaha tanaman herba di Melaka yang menghasilkan produk minuman teh herba hasil daripada kegiatannya itu. ..
Berpegang pada kepercayaan kitab suci al-Quran bahawa setiap penyakit ada penawarnya kecuali maut, membuatkan Ya'acob semakin serius menceburi tanaman herba dan memasarkan produk itu melalui syarikatnya, Ya'acob Berkat Enterprise. ..
''Alhamdulillah, dengan izin Allah, perniagaan tanaman herba saya semakin maju dan telah berjaya menyembuhkan banyak penyakit terutamanya kencing manis, darah tinggi dan kanser. ..
''Semuanya dilakukan sendiri bermula daripada menanam benih pokok herba sehinggalah memprosesnya menjadi serbuk teh, minuman da…

5 Langkah Menawan Pasaran Pelanggan Anda

Imej
Oleh Irfan Khairi .. Apabila memulakan perniagaan, terdapat beberapa sudut anda boleh mendekati perniagaan anda untuk menawan pasaran dan pelanggan anda. Perniagaan datangnya dengan persaingan. .. Dalam menangani persaingan, berikut adalah strategi menawani pasaran dan pelanggan anda! .. 1Tawani melalui kualiti yang tinggi Kita sedia ketahui bahawa kualiti produk dan perkhidmatan akan menentukan kejayaan sesuatu perniagaan. Produk dan perkhidmatan berkualiti rendah sudah tentu akan mendapat masalah apabila pelanggan merasakan mereka tertipu dengan belian mereka. .. Bukan setakat itu sahaja, berita perniagaan anda menjual produk berkualiti rendah juga akan mudah tersebar oleh pelanggan-pelanggan yang tidak berpuas hati. Tawani pelanggan anda dengan produk yang berkualiti. Ia akan memberi keuntungan buat jangka masa yang panjang sekiranya kuliti produk dan perkhidmatan anda senentiasa diperbaiki. .. 2Tawani melalui perkhidmatan yang lebih baik Zaman kini, permintaan perkhidmatan menginginkan sega…

Procrastinate - The Silent Killer

Imej
Oleh Irfan Khairi
.. .
Sekiranya ada satu sahaja MUSUH untuk membuatkan kita tidak berjaya & mengeluarkan segala potensi diri, ianya adalah procrastinate - "the Silent Killer" atau melewatkan-lewatkan masa kerja. ..
Bayangkan ini. Apabila anda membaca sesuatu info yang amat berguna yang anda sendiri tahu ianya boleh membantu anda - tidak kira dari email saya, atau dari buku, atau dari majalah... adakah anda terus lakukannya, atau anda menangguhkan? (walaupun tahu ianya boleh membantu anda mencapai kejayaan)
.. Sebagai contoh, 2 tahun lepas saya menulis tip ini: ..
*******
Sekiranya anda membaca 1 jam sehari, secara purata, anda akan menghabis satu buku setiap minggu. Sekiranya anda membaca 1 buku seminggu, anda akan dapat menghabiskan 4 buku sebulan. Ini bererti dalam masa setahun anda akan menghabiskan 48 buah buku. Sekiranya anda meneruskan selama 3 tahun, anda akan membaca 144 buah buku.
.. Tahukah anda bahawa kebanyakan pakar-pakar industri yang berjaya dan mencapai tahap juta…

5 Elemen Utama Usahawan Internet

Imej
Written by code7
Sunday, 27 April 2008 ..
1Desire & Passion Salah satu elemen utama iaitu keinginan, kemahuan dan keghairahan terhadap dunia perniagaan Internet. Jika anda betul-betul mahu berjaya, maka hendaklah tetapkan 100% jiwa dan raga kepada hal ehwal perniagaan internet sepenuhnya. Tidak ada perasaan berbelah bahagi, atau rasa tidak yakin dan takut sebagainya.. .. Apa yang penting anda berani, ada keinginan dan sanggup melakukan apa saja untuk berjaya dalam arena Ebiz ini. Then tetapkan objective atau matlamat passion anda itu misalnya saya 'ingin' cipta keuntungan RM1juta dengan menjual produk/servis A dalam masa 3 tahun melalui usaha sepenuh hati.. Its a passion... dan objektif anda SMART dengan sistematik..
..
2Strategy & Technique Ini elemen kedua yang penting selain daripada point pertama tadi. Anda kenalah 'mengaji' pelbagai strategi dan teknik daripada mentor, sifoo dan mereka yang 'TERBUKTI' berjaya. Ini kerana anda dapat meminimumkan risiko kega…

The Law of Investing

Imej
By: Brian Tracy ......
The Law of Investing - investigate before you invest. This is one of the most important of all the laws of money. You should spend at least as much time studying a particular investment as you do earning the money to put into that particular investment. ..
Check Every Detail Never let yourself be rushed into parting with money. You have worked too hard to earn it and taken too long to accumulate it. Investigate every aspect of the investment well before you make any commitment. Ask for full and complete disclosure of every detail. ... Demand honest, accurate and adequate information on any investment of any kind. If you have any doubt or misgivings at all, you will probably be better off keeping your money in the bank or in a money market investment account than you would be speculating or taking the risk of losing it. ..
Money is Easy to Lose The first corollary of the Law of Investing is: .. "The only thing easy about money is losing it." .. It is hard to make…