Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2009

TIP PILIHAN: MENJADI JUARA, PULANGAN BERGANDA

Imej
Oleh: Irfan Khairi
..
Setiap masa, juara mendapat pulangan berkali ganda berbanding tempat ke-dua. ..
Contohnya, dalam perlumbaan lumba lari, juara mendapat RM10,000, mana kala tempat ke-dua mendapat RM5,000. ..
Adakah ia bermaksud juara perlumbaan tersebut adalah 2 kali ganda lebih laju dari yang mendapat tempat ke dua? Semestinya tidak. Mungkin, hanya lebih laju pada masa satu saat sahaja! .. Tetapi, pulangan berganda 2 kali ganda. ..
Begitu juga dalam hidup harian dan perniagaan. Sekiranya kita menjadi juara bidang kita, pulangannya adalah berganda berbanding dengan pesaing kita yang ditempat kedua... ketiga... dan lain-lain. ..
Misi anda dalam hidup sekiranya untuk mendapat pulangan berganda adalah untuk menjadi juara dalam bidang anda. .. Tidak semestinya anda hebat berkali-kali ganda berbanding dengan pesaing anda. Pada hanya kehebatan melebihi pesaing anda sedikit sahaja, pulangan pun boleh berganda :) ..
Sekiranya anda inginkan kemewahan dan kekayaan dalam perniagaan, anda perlu menja…

Golongan kaya Malaysia terus cipta kekayaan

Imej
KUALA LUMPUR 21 Jun - Di sebalik krisis ekonomi dunia dan domestik, golongan mewah di Malaysia masih beruntung kerana mampu meningkatkan pelaburan mereka lebih satu pertiga atau 36 peratus. ..
Keberuntungan itu dinyatakan oleh Tinjauan Mengesan Kekayaan Asia yang dijalankan oleh HSBC Bank. ..
Tinjauan mendapati kekayaan itu diraih oleh 61 peratus golongan kaya Malaysia melalui pelaburan dalam pasaran saham domestik, dana unit amanah dan bon. ..
Menurut responden yang ditemui, 32 peratus menyatakan mereka membaca lebih banyak strategi mengenai pelaburan untuk menjadi kaya. ..
Bagaimanapun, ketika ditanya sama ada berlaku pada perubahan dalam minat pelaburan sejak enam bulan lalu, majoriti responden atau 63 peratus menyatakan mereka adalah pengambil risiko sederhana. ..
''Krisis ekonomi global semasa telah menyebabkan nilai kekayaan merosot bagi kebanyakan golongan kaya di Asia tetapi yang menariknya ia tidak menjejaskan golongan kaya negara ini sebaliknya mereka masih membuat pelabu…

Skil komunikasi dalam perniagaan

Imej
Oleh Irfan Khairi
..
Dalam perniagaan, ada kalanya kita perlu melakukan presentation. Tak kira, presentation proposal, atau melakukan sedikit "talk" atau ceramah, mendapatkan sponsor, atau apa sahaja. .. Skil presentation adalah penting dalam perniagaan. Lihat sahaja Donald Trump, Bill Gates, Anita Roddick, Steve Jobs, Oprah Winfrey... semua ikon perniagaan yang turut hebat dalam skill komunikasi & presentation... mungkin juga sebaliknya, mereka hebat dalam skil presentation dan akibatnya perniagaan menjadi hebat. .. Skil komunikasi/presentation adalah penting dalam mengembangkan lagi perniagaan kita. Berikut adalah beberapa tips: .. ***Start with a BANG! Mula dengan sesuatu yang mengejutkan... atau membuat pendengar anda teruja. tak semestinya mula dengan lawak. Sekiranya anda bukan jenis yang suka melawak, tak perlu pun takpe. Tetapi, mulakansesuatu yang boleh menarik perhatian pendengar anda. Sekiranya anda membuat presentation untuk mendapatkan derma bagi mereka yang kurang …

Tips Jika Ingin Menjadi Seorang Yang Berjaya Dan Kaya!

Imej
Jika anda ingin menjadi seorang yang berjaya dan kaya, tips berikut boleh anda ikuti dan praktikkan. ..
1. Jika anda mempunyai hutang keliling pinggang, pastikan anda selesaikan semua hutang-hutang ini. Jangan bermimpi hendak bergaya berlebih-lebihan selagi hutang yang menimbun tu tak dijelaskan. Terutama sekali jika ada hutang rumah, hutang kereta ataupun hutang kad kredit, hutangdengan ayah, mak, adik beradik atau sesiapa sahaja. ..
2. Jika anda mempunyai pendapatan tidak kira samada tetap atau secara sampingan, pastikan anda membuat simpanan sebahagian besar pendapatan tersebut dan pastikan ia mampu menampung kehidupan anda selama satu ataupun dua tahun. ..
3. Cadangan terbaik menyimpan 60 peratus dan berbelanja hanya 40 peratus. Kalau dapat simpan lebih dari tu lagilah bagus. ..
4. Kalau boleh, beli sesuatu secara tunai, bukan pakai dulu baru bayar. Kalau dapat berpuasa dan kawal nafsu dari meminjam,itu lebih berkesan. ..
Ingat,
Sediakan payung sebelum hujan. Sesal dahulu pendapatan ses…

Siri jelajah keusahawanan

SEREMBAN 14 Jun – Golongan siswazah yang masih menganggur, para ibu tunggal, usahawan muda dan bakal usahawan dipelawa hadir ke siri jelajah program keusahawanan yang bakal diadakan di setiap daerah di seluruh negeri ini. ..
Program yang dianjurkan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Negeri Sembilan (PKNNS) dan Unit Perancang Ekonomi negeri itu akan bermula di Jempol dan dijadualkan dirasmikan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan di Kompleks Rakan Muda Jempol pada pukul 10.45 pagi hari ini. ..
Menurut Ketua Eksekutif PKNNS, Datuk Ibrahim Ahmad, objektif program tersebut adalah memberi penerangan berkenaan peluang-peluang perniagaan dan sumber pembiayaan yang ditawarkan oleh kerajaan kepada usahawan dan bakal usahawan. ..
“Oleh itu semua golongan siswazah terutama yang masih menganggur, para ibu tunggal, usahawan dan bakal usahawan dialu-alukan untuk menghadiri program tersebut di setiap daerah bermula di Jempol. ..
‘‘Program ini juga akan memberi fokus dan menekankan aspek bantuan pembia…

Pendapatan pelaburan KWSP susut 10.47 peratus

Imej
KUMPULAN Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mencatatkan penurunan 10.47 peratus pendapatan pelaburan belum audit kepada RM3.26 bilion bagi suku pertama tahun ini berbanding RM3.64 bilion pada suku keempat 2008. .. Ketua Eksekutifnya, Tan Sri Azlan Zainol, berkata penurunan jumlah pendapatan pelaburan dalam suku kajian itu disebabkan penurunan pulangan pelaburan daripada instrumen berpendapatan tetap dan ekuiti. .. Katanya, penyumbang tertinggi kepada pendapatan KWSP dalam tempoh itu adalah pinjaman dan bon yang mencatatkan pulangan sebanyak RM1.78 bilion, susut 2.15 peratus berbanding RM1.82 bilion pada suku keempat 2008.
.. Setakat 31 Mac 2009, sebanyak 36.81 peratus daripada pinjaman dan bon telah dilaburkan ke dalam syarikat penarafan kredit AAA manakala 49.97 peratus lagi kepada syarikat penarafan AA. Beliau berkata, Sekuriti Kerajaan Malaysia (SKM) menyumbangkan pendapatan kedua tertinggi bagi tempoh itu dengan memberikan pulangan sebanyak RM1.11 bilion, berkurangan 13.23 peratus daripada…

Why the rich get richer

Imej
by Robert Kiyosaki
..
The other day a friend of mine approached me excitedly, saying, "I found the house of my dreams. It's in foreclosure and the bank will sell it to me for a great price."
..
"How good is the price?" I asked. ..
"Just before the real estate market crashed, the seller was asking $780,000 for the property. Today, I can buy it from the bank for $215,000. What do you think?" she asked. ..
"How would I know?" I replied. "All you've given me is the price." ..
"Yes!" she squealed. "Now my husband and I can afford it." ..
"Only cheap people buy on price," I replied. "Just because something is cheap doesn't mean it's worth the cost." ..
I then explained to her one of my most basic money principles: I buy value. I will pay more for value. If I don't like the price, I simply pass. If the seller wants to sell, he will come back with a better price. I let him tell me what he will acc…

Taman Burung Unta Perlis

Imej
SYED RIDZUWAN SYED ISMAIL
utusanperlis@utusan.com.my

PADANG BESAR 8 Jun - Ostrich atau burung unta merupakan spesies burung yang paling pantas, besar, tinggi dan paling lasak. ..
Burung unta atau dikenali dengan nama saintifiknya, Struthio Camelus berasal dari kawasan savana dan separa-gurun Afrika di utara dan selatan zon hutan khatulistiwa.
Haiwan ini merupakan spesies burung terbesar yang masih hidup sehingga hari ini. ..
Ketinggiannya boleh mencecah sehingga 2.5 meter dan ia cukup besar untuk seseorang dewasa berbadan kecil menunggangnya sehingga di sebahagian kawasan Afrika Utara dan Arab burung ini dijadikan tunggangan perlumbaan tradisi. ..
Burung unta adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah tetapi ia tidak boleh terbang, sebaliknya mampu berlari sehingga 65 kilometer sejam. ..
Burung unta dipelihara sebagai sumber daging di kawasan sejuk seperti Sweden dan digunakan untuk produk kesihatan serta perubatan. .. Minyak burung unta mengandungi …

How to discover the entrepreneur within

Imej
AN entrepreneur is a business person who not only conceives and organises ventures but also frequently takes risks in doing so. .. Not all independent business people are true entrepreneurs and not all entrepreneurs are created equal. There are five different types or levels of entrepreneurial mindsets, patterns of thinking and belief systems. ..
Level one: The self-employed mindset

Those employees who want a greater sense of responsibility and control over their lives and have the confidence to experiment often rise up from the level of employee status to the first level of entrepreneurship. They do this by becoming self-employed. .. What they frequently miss, however, is that a business that works for its owner — rather than the owner working for it all the time — is vital for becoming a real entrepreneur versus becoming simply the most important (and only) employee. .. Level two: The managerial perspective .. Those with a managerial outlook are often in a great position to succeed as entr…

Agihan 5 dana Public Mutual

Imej
KUALA LUMPUR 1 Jun - Public Mutual, anak syarikat milik penuh Public Bank mengumumkan agihan pendapatan lima dana kendaliannya bagi tahun kewangan berakhir 31 Mei 2009. ..
Public Dana Ittikal mencatatkan pengagihan kasar sebanyak 6.00 sen seunit, Public Dana Islamic Equity (1.75 sen seunit), Public Dana Dividend Select (2.00 sen seunit), Public Dana Balanced (5.00 sen seunit) dan Public Dana Select Bond (2.50 sen seunit). ...
Pengerusi Public Mutual, Tan Sri Dr. Teh Hong Piow dalam kenyataannya di sini gembira kerana syarikat itu mampu membuat pengagihan untuk lima dana itu di sebalik keadaan pasaran yang mencabar. ....
Public Mutual merupakan syarikat unit amanah swasta yang terbesar di Malaysia, menguruskan sebanyak 69 dana dengan lebih 2 juta pelabur. ....
Sehingga 8 Mei 2009, jumlah nilai aset bersih dana yang diuruskan oleh syarikat tersebut sebanyak RM27.4 bilion. -Utusan Online