Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2009

Zon Selesa Anda

Imej
Ceritanya begini... .
Di Negara Afrika yang panas dan kering, pokok-pokok besar pun tak banyak tumbuh, yang kelihatan cuma rumput-rumput dan pokok-pokok renek yang kekuningan tumbuh menutupi bumi. Dari jauh nampak seperti sebuah padang yang luas. Terdapat banyak binatang buas pemangsa dan tak kurang juga yang jadi mangsa tinggal disini. . Haiwan-haiwan disini sudah biasa dengan keadaan itu yang panas dan sungguh tidak selesa. Badan haiwan disini semuanya kurus-kurus belaka. Nak makan pun susah, airpun sukar untuk didapati. .
Sementara itu di negara kita yang beriklim Khatulistiwa panas dan lembap. Pokok-pokok dan tumbuh-tumbuhannya tumbuh melata dan menghijau. Hutan disini pokok-pokonya besar dan tinggi, amat sukar untuk dilalui. Kalau nak tengok seberang pun amat sukar. . Di hutan kita ini tak kurang juga tinggal banyak haiwan pemangsa dan tak kurang juga yang jadi mangsa. Senang cerita haiwan kat negara kita ni gemuk-gemuk kerana senang mendapatkan makanan dan air. .
Fikirkan,
Seekor singa…

3 Langkah Mudah Menghasilkan ebook tanpa menulis

Oleh Irfan Khairi . Hari ini saya berikan tips untuk anda yang berminat untuk menulis ebook, tetapi tiada masa... atau... tak pandai menulis :) .
"Ebook short cut!" .
Bagaimana caranya? .
Langkah 1: .
Pilih satu subjek atau topik mengikut kepakaran anda... atau minat anda. Rujuk posting semalam untuk tips passion/minat. .
Langkah 2: .
Temubual/Temuramah/Interview atau sewaktu dengannya pakar-pakar industri dalam bidang anda berdasarkan sesuatu topik yang anda ingin ketengahkan.
. Langkah 3: .
Bukukan hasil temubual tersebut menjadi ebook! .
Contoh-contoh ebook yang boleh dihasilkan: .
1. 33 Pengalaman Pesakit Kanser yang Pulih 2. Kaedah Mudah Hiasan dalaman Rumah dari 8 Pakar 3. 10 Tips dari 10 Juru Gambar Malaysia 4. Tip Mengubah Hiasan dalaman Rumah anda pada bajet RM1,000 daripada 10 juru hias dalaman berpengalaman!

6 Must-Have Millionaires Habits

Imej
by SavvySugar
.
Acquiring wealth isn't a priority for everyone, but it's safe to say that most of us want to live comfortably. Whether you're striving to gain a financial peace of mind or shooting to be a cash money queen, these six basic habits of millionaires will help you land on your feet. .
1Learn From Your Mistakes Don't dwell on the mistake, focus on the lesson. Many of the wealthiest Americans on this year's Forbes 400 list endured some tough obstacles in their careers, but they learned from those experiences to keep them on the right track later on. .
2Look For Value People who have money to spend don't skip the process of comparing prices and seeking out deals just because they can technically afford to pay for the most expensive item. They look for value. .
3Find Your Niche Think you'll hit the jackpot by doing something everyone else can do? Not likely. Most people who earn big bucks have found a niche that increases their demand and therefore, their payc…

Vermikompos tingkat kesuburan tanah

Imej
Sumber : Jabatan Pertanian . VERMIKOMPOS merupakan baja kompos yang terbentuk hasil daripada pemeliharaan cacing dalam kompos. . Vermikompos mengandungi najis cacing yang bercampur dengan bahan-bahan organik yang mereput seperti jerami padi, rumput, dan lain-lain sisa bahan tanaman. .
Vermikompos mengandungi pelbagai unsur nutrien yang sangat sesuai untuk tanaman. .
Selain itu, ia juga membantu menguraikan sebatian kompleks kepada unsur yang boleh diambil oleh tanaman. .
Cara membuat vermikompos .
a. Bahan-bahan .
i. Jerami padi atau sisa bahan pertanian yang telah reput atau separuh reput.
ii. Najis haiwan (tahi lembut) atau tahi ayam)
iii. Cacing merah (cacing kompos) .
b. Cara membuat .
i. Sediakan tapak kompos dan bangsal untuk membuat vermikompos bagi melindungi daripada hujan dan panas. .
ii. Masukkan 300 kilogram (kg) jerami dan 100 kg tahi lembu ke dalam tapak kompos dan gaulkan. .
iii. Masukkan empat kg cacing merah (lebih kurang 10,000 ekor) ke dalam campuran jerami dan tutup dengan jerami a…

Sistem Pemasaran Autoviral

Imej
Laporan PERCUMA ini disediakan kepada yang berminat dalam menjana pendapatan melalui internet sahaja. Kini, ianya boleh dilakukan secara automatik dan bersistem: .
Zamri Nanyan Mendedahkan Rahsianya Membuat Duit Online (Ianya TERLALU Mudah Untuk Dilakukan!) .
Saya tak percaya! Teknik Zamri Nanyan yang terbaru ini amat mudah untuk dilakukan. 30 minit sehari, anda dah boleh nampak komisyen di dalam akaun anda. .
Jika anda mahukan lebih banyak duit, ini mungkin perkara terpenting yang anda pernah baca. Saya tak tahu pun apa yang bakal anda baca dalam laporan percuma ini boleh dilakukan. Paling sakit hati ialah... .
Ianya Mesin Membuat Wang Secara Automatik! .
Anda tidak perlu perlu membuat apa-apa, hanya perlukan beberapa perkara. .
Apa yang bakal anda baca ini lebih baik daripada anda dipaksa membaca pelbagai "panduan" (yang ditulis oleh mereka yang tak pernah buat duit selain daripada panduan tersebut), dan mengaplikasikan teknik yang sudah basi, lapuk dan ketinggalan zaman. .
Jadi, saya …

Tip Perniagaan Runcit

Imej
.
Sebelum membuat keputusan untuk mengusahakan perniagaan runcit, pastikan: .
Anda belajar selok-belok perniagaan ini dari mereka menjalankan perniagaan yang sama. Anda belajar tentang asas-asas perniagaan bagi membolehkan anda mendapat pengetahuan secukupnya dalam setiap sudut perniagaan ini.
.
Anda perlu belajar daripada pengalaman orang lain dari terus kekal dengan idea sendiri kerana mungkin idea tersebut tidak semestinya praktikal. Seseorang usahawan itu mesti 'hands-on' dalam mengusahakan perniagaan.
.
Jangan terlebih atau terkurang dalam membayar gaji kakitangan anda. Bayarlah gaji mereka mengikut kadar yang berpatutan. Apabila anda membuat keputusan untuk terlibat dalam perniagaan, lakukan dengan betul dan berdisiplin serta penuh komitmen. Usahalah perniagaan anda dengan sepenuh hati. Dalam perniagaan, jangan bersikap terlalu baik hati. Dalam kehidupan, anda tidak boleh terlalu baik dengan orang lain.
.
Anda perlu prihatin terhadap kos.
Jangan membelanjakan wang hasil kerja …

RM1.96 Bilion Belum Dibelanjakan Bantu Jadi Petani Moden

KUALA LUMPUR, 21 Okt (Bernama) -- Sebanyak RM1.96 bilion daripada RM3.26 bilion yang diperuntukkan menerusi 14 pakej bagi membantu petani menjadi petani moden masih belum dibelanjakan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu Rabu. . Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar berkata sejak 1996 hingga 2003, seramai 73,000 petani memperoleh faedah daripada pakej berkenaan yang diperkenalkan menerusi Agrobank membabitkan perbelanjaan sebanyak RM1.3 bilion. . Beliau berkata selain pakej berkenaan, kerajaan juga memperkenalkan teknologi moden menggunakan alat jentera moden dengan peruntukan sebanyak RM380 juta. . "Peruntukan itu digunakan untuk membekalkan jentera moden sama ada diberi percuma kepada ketua ladang atau petani menerusi geran sepadan. . "Sebagai contoh jika jentera moden itu berharga RM10,000, petani hanya perlu membayar separuh manakala bakinya akan dibiayai oleh kerajaan," katanya menjawab soalan tambahan Nancy Shukri (BN-Batang Sadong) pada persidangan…

Perniagaan Francais

Imej
Di dalam sistem francais, kita ada franchaisor dan franchaisee. Franchaisor adalah syarikat yang sudah berjaya yang akan memberi peluang kepada pengusaha-pengusaha kecil menjalankan bisnes yang sama melalui perjanjian francais. Franchaisor akan memberi hak untuk memasarkan atau mengeluarkan produk mereka kepada franchaisee. Franchaisee akan membayar royalti atau pembayaran khusus yang ditetapkan dalam perjanjian francais..
Sebagai contoh restoran McDonalds adalah franchaisor yang akan memberi peluang kepada franchaisee membuka restoran McDonalds. Franchaisee akan memulakan perniagaan di bawah jenama McDonalds di mana franchaisor akan memastikan operasi franchaisee seragam dengan mana-mana out­et McDonalds di seluruh dunia..
Kadar kegagalan memulakan perniagaan sendiri adalah amat tinggi terutama jika kurang pengalaman memulakan perniagaan contohnya membuka restoran. Besar kemungkinan restoran mereka akan gagal disebabkan oleh fakta-fakta…

SnapIt Screen Capture

Imej
I just received an interesting information from my friend regarding the latest software called Snapit Screen Capture.
.
Great stuff, you better take a look by youself to feel the features!


Membuang orang tengah

Oleh Irfan Khairi . Satu strategi untuk anda mengurangkan kos perniagaan anda dan jugamenambahkan keuntungan adalah dengan membuang "orang tengah". .
Lihat perniagaan anda. Bolehkah anda mengurangkan "orang tengah"? . Sekiranya anda mendapatkan stok daripada agent stok (orang tengah),bolehkah anda mendapatkan stok terus daripada pembekal? . Atau, lebih baik, terus daripada pengilang! . Ataupun, mungkin anda adalah pembekal, bolehkah anda menjual terus kepada pelanggan tanpa melalui pengedar (orang tengah)? .
Perniagaan Internet, perniagaan mail order dan juga perniagaan jualan adalah antara perniagaan yang secara modelnya telah sedia membuang orang tengah. .
Tahukah anda, Michael Dell menjadi BILLIONAIRE dalam masa 3 tahun sahaja kerana berjaya mencipta model perniagaan menjual komputer dengan membuang "orang tengah"?

Rahsia Kekayaan : 12 Prinsip Jutawan

Imej
Ramai orang yang tidak perasan bahawa orang kaya tidak seperti orang biasa. .
Mereka mempunyai prinsip hidup yang mudah tetapi sukar dicapai oleh orangbiasa. Mereka sanggup bersusah susah dahulu sebelum mencapai kesenangan padamasa akan datang. .
Mereka merupakan seorang yang penjimat dan suka menyimpan. Kebanyakan daripada mereka mempunyai matlamat yang jelas; mereka tahu dengan tepat berapa banyak yang mereka mahukan dan berapa lama ianya boleh dicapai. Orang kaya tahu RM1000 yang disimpan pada hari ini boleh membesar sepanjang hidup mereka. .
Di sini kami membongkar 12 prinsip jutawan yang boleh anda ikut: .
1Mereka rancangkan kejayaan mereka Mereka menyematkan matlamat berapakah pendapatan yang diperlukan, mereka tahu berapa banyak yang perlu disimpan di bank setiap tahun, dan mereka tahu berapa banyak modal yang diperlukan untuk persaraan. . Adalah satu kemestian bahawa jumlah tersebut ditulis dengan jelas, kerana ia menjadi asas untuk tindakan. Dengan memberi tumpuan kepada matlamat se…

Rezeki ketam nipah

Imej
Oleh AHMAD SHAARI
rencana@kosmo.com.my .
SELAIN dikenali sebagai tempat persinggahan burung-burung laut, Kuala Gula dekat Kuala Kurau, Perak sebenarnya kaya dengan sejenis hidupan laut iaitu ketam nipah atau nama saintifiknya Scylla Serrata. .
Dikenali sebagai ketam nyior oleh nelayan-nelayan pantai di negeri-negeri utara, ia merupakan sumber rezeki kepada kira-kira 40 nelayan pantai di sini sejak puluhan tahun dahulu. .
Kegiatan menangkap ketam dilakukan setiap hari termasuk penangkap ketam wanita yang merupakan satu gambaran yang jarang dilihat di tempat lain. .
Kaedah menangkap ketam itu masih dilakukan secara tradisional iaitu dengan menggunakan perangkap atau tangkul. Ada juga menggunakan cakok yang diperbuat daripada besi berukuran dua sentimeter, panjang hampir 1.5 meter dan bengkok di hujungnya. .
Besi cakok dimasukkan ke dalam lubang ketam bagi menarik keluar ketam dari sarangnya. .
Kalau anda datang ke sini pada pukul 5 petang, anda akan terpegun melihat betapa wanita juga tidak kur…

3 Cara Cari Peluang Perniagaan Baru

Imej
.
Cara 1Peluang Perniagaan daripada masalah manusia dan semua masalah-masalah dunia
Setiap hari kita menghadapi masalah. Dan setiap masalah mesti ada satu penyelesaian. Setiap penyelesaian boleh menjadi peluang perniagaan baru bagi mereka yang bijak. Saya akan bagi beberapa contoh peluang-peluang perniagaan yang wujud daripada masalah sejagat. Anda yang ingin memulakan perniagaan boleh memikirkan secara kreatif apa dia peluang-peluang yang boleh anda gunakan daripada masalah ini untuk menjadi satu bisnes dan perniagaan anda yang baru. ..
Di Malaysia kita menghadapi masalah sampah sarap yang mencemarkan bandar, sungai dan kawasan-kawasan peranginan kita. Daripada masalah sampah sarap ini kita boleh menjadikan peluang perniagaan umpamanya secara kecil-kecilan kita boleh menjadi kontraktor pengangkut sampah di pekan-pekan kecil dengan kerjasama Majlis Bandaran tempatan. Kita juga boleh menjalankan perniagaan kecil-kecilan mengumpul dan mengitar semula barangan buangan seperti plastik, boto…

Idea perniagaan ketika holiday

Imej
oleh Irfan Khairi
.
Tahukah anda bahawa 95% produk yang di pasarkan di sesuatu negara,tidak dipasarkan keluar negara tersebut. .
Contoh, 95% produk yang di Malaysia tidak ke luar negara pun. 95% produk dari Thailand, tidak keluar pun ke negara lain. 95%produk dari Jepun, tidak akan di eksport keluar Jepun pun! Dan seterusnya untuk negara-negara yang lain. .
Maklumat ini adalah amat berguna untuk anda yang sering holiday (atau kerja) ke luar negara. Buka mata dan minda usahawan anda untuk membawa produk dari luar negara masuk ke Malaysia (atau kenegara lain). . Di sini adalah peluang untuk anda mencari idea memulakan perniagaan dengan hanya memahami statistik 95% produk dari sesebuah negara tidak ke luar negara tersebut pun ;) .
Here's a hot tip bagi anda yang berminat untuk mendapatkan produk dari luar negara, tetapi tak berpeluang untuk keluar negara... .
Gunakan perkhidmatan AliBaba.com untuk mencari pemborong/pengeluar dari luar negara. .
Apabila anda mempunyai idea perniagaan, apakah …

Penanam roselle intai kejayaan

Imej
Oleh LAUPA JUNUS . MUNGKIN terlalu awal untuk menjangka keputusannya untuk menceburkan diri dalam pertanian, khususnya penanaman roselle menjanjikan kejayaan. .
Namun bagi anak muda berasal dari Kuala Perlis ini, sejumlah 2, 000 pokok roselle yang ditanam di kawasan seluas 0.8 hektar bagaikan menjanjikan harapan baru kepadanya. .
Abdul Kadir Abdul Halim, 38, menerusi syarikatnya Impian Serasi mahu membuktikan bahawa tapak penanaman roselle di Kundang, Serendah, Selangor itu bakal sebagai titik tolak kepada usahanya mencebur bidang pertanian. .
Menurut Abdul Kadir, Jabatan Pertanian pada mulanya memberikan dia pilihan sama ada mahu menanam roselle, bunga kantan, limau nipis atau ulam tetapi roselle dipilih. .
Berbekalkan modal sebanyak RM30,000 dan tanah yang disewa itu, menuntut beliau memerah keringat dan memaksa tulang empat keratnya dikerah bagi membuktikan minatnya boleh membawa keuntungan berbaloi. .
Abdul Kadir memilih kawasan tersebut kerana ia sesuai dengan tanaman roselle yang memer…

These American moguls could buy some of the world's economies

Imej
Castles in France. Islands in the Caribbean. Private jets. With a collective $1.27 trillion at their disposal, the members of The Forbes 400 could buy almost anything. .
How about a country? A quick glance at the CIA Fact Book suggests the individual fortunes of many Forbes 400 members are as big as some of the world's economies. .
Bill Gates, America's richest man with a net worth of $50 billion, has a personal balance sheet larger than the gross domestic product (GDP) of 140 countries, including Costa Rica, El Salvador, Bolivia and Uruguay. The Microsoft (MSFT) visionary's nest egg is just short of the GDP of Tanzania and Burma. .
Warren Buffett, who lost $10 billion in the past 12 months and is this year's Forbes 400 biggest dollar loser, still has a fortune the size of North Korea's economy at $40 billion. (The Oracle of Omaha probably would steer clear of that investment, though.) .
One Forbes 400 member does actually run a small chunk of a state in an official cap…

Mengapa usahawan gagal?

Walaupun berniaga sendiri banyak kelebihannya, ada sesetengah usahawan gagal menjalankan perniagaan mereka. Antara faktor dan sebab mengapa usahawan gagal dijelaskan sebagaimana yang berikut....
.
Gagal merancang dengan baik ataupun tidak tahu merancang. Mereka yang gagal merancang, sebenarnya merancang supaya gagal. Walaupun rancangan mungkin dibuat, ia tidak spesifik dan sekadar, "Saya mahu untung tahun ini!" Berapa sasaran untungnya dan bagaimana merealisasikannya, tidak ditetapkan. Akhirnya, impian jadi seperti angan-angan Mat Jenin.
.
Gagal mengurus aliran tunai. Tiada catatan dan rekod transaksi yang membolehkan aliran wang keluar dan masuk diketahui dengan tepat dan dipantau. Sesetengah usahawan berpendapat, wang masuk adalah keuntungan dan sebagai pemilik perniagaan, mereka berhak membelanjakan wang bagi apa saja tujuan, termasuk perkara yang tidak menguntungkan perniagaan.
.
Suka bertangguh. Sikap ini pada awalnya mungkin tidak memberikan masalah besar, tetapi apabila dib…

The Richest Peole In America

Imej
Edited by Matthew Miller and Duncan Greenberg
.
America's super rich are getting poorer. For only the fifth time since 1982, the collective net worth of The Forbes 400, our annual tally of the nation's richest people, has declined, falling $300 billion in the past 12 months from $1.57 trillion to $1.27 trillion. . Faltering capital markets and real estate prices, along with divorce and fraud, pushed the fortunes of 314 members down and drove 32 plutocrats off the rankings. .
Hurt the most: Warren Buffett, America's second-richest citizen. The Oracle of Omaha dropped $10 billion from his personal balance sheet as shares of Berkshire Hathaway ( BRK - news - people ) fell 20% in 12 months. He is now worth $40 billion. .
Beating out Buffett for the 16th straight year as America's richest man is Microsoft ( MSFT - news - people ) co-founder Bill Gates. Sluggish Microsoft shares and declining outside investments pushed the software visionary's net worth down $7 billion in 12 m…