Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2010

Pasar roda tiga untuk usahawan tani

Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN nazrul.sharuddin@utusan.com.my Gambar ASWAD YAHYA . LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) sememangnya tidak pernah kekeringan idea untuk tampil dengan pelbagai inisiatif membantu petani dan peladang di negara ini memasarkan produk pertanian mereka. .
Bermula dengan pengenalan program Pasar Tani 25 tahun lalu, ia kini terus menjadi medan pertemuan di antara pengeluar dan pengguna yang mendapat sambutan cukup hangat. .
Hari ini, pasar tani telah berkembang sebagai sebuah institusi pemasaran yang berjaya dan banyak menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara. .
Menerusinya, hasil-hasil pertanian tempatan telah dapat diedar serta dipasarkan dengan skala yang besar ke seluruh negara. .
November tahun lalu pula, FAMA telah memperkenalkan konsep baru bagi pemasaran produk pertanian melalui Karavan Pasar Tani. .
Tujuannya adalah untuk membantu para peserta Pasar Tani memasarkan barangan mereka secara bergerak kepada pengguna. .
Tidak cukup dengan itu, FAMA turut menjalank…

Senarai 10 Individu Terkaya Di Malaysia

Imej
1) Tan Sri Robert Kuok Hock Nien (Kerry Group/Kuok Group) RM42.76 bilion (pics right)
.
2) Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) RM27b
.
3) Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) RM11.92b
.
4) Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) RM10.86b
.
5) Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) RM10.38b
.
6) Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) RM7.09b
.
7) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (Al-Bukhary Foundation) RM6.01b (pics left)
.
8) Puan Sri Lee Kim Hua (Genting Group) RM4.4b
.
9) Tan Sri Tiong Hiew King (Rimbunan Hijau) RM3.5b
.
10) Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun (Berjaya Group) RM3.2b
.
sumber: The Star

Bekas pramugari tauke keropok

Imej
Oleh JAMLIAH ABDULLAH utusanN9@utusan.com.my
SEREMBAN 10 Feb. – Demi memberikan tumpuan kepada keluarga terutama anak-anak yang masih kecil, Sue Izawani Sudin, 38, meninggalkan kerjaya di awan biru lima tahun lalu. .
Pengorbanan itu barangkali berbaloi memandangkan ia membuka ruang kepada wanita itu menceburi industri kecil dan sederhana (IKS) dengan menghasilkan keropok lekor. .
Lebih membanggakan, setelah hanya beberapa tahun berkecimpung dalam bidang itu, Sue Izawani mampu memiliki kilang keropok sendiri. .
Beroperasi di Green Technology Park, Seremban 2 di sini sejak lima tahun lalu, kilang tersebut kini menjadi pembekal keropok lekor di seluruh negeri ini. .
Bercerita tentang pembabitan awalnya dalam bidang tersebut kata Sue Izawani, ia didorong oleh minat dan keinginan untuk membina karier sendiri. .
“Saya melihat potensi penghasilan keropok lekor sejak lima tahun lalu memandangkan makanan ini menjadi kegemaran ramai. .
“Ketika itu tiada lagi kilang memproses keropok lekor di negeri ini…

Teknologi akuaponik bantu masyarakat

Imej
TIDAK ada yang lebih menggembirakan bagi mereka yang membanting tulang mencari rezeki dengan pendapatan tidak seberapa, melainkan terpilih mendapat bantuan untuk meningkatkan taraf hidup menerusi aktiviti ekonomi.
.
Apatah lagi bantuan tersebut dihulurkan ketika saat-saat memerlukan, dan ia satu pakej teknologi yang tidak dapat dinikmati oleh ramai orang.
.
Justeru, bagi Ali Ghani, 54, ia merupakan satu 'nikmat' yang patut disyukuri apabila terpilih dalam program Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kampung Telaga Batin. .KRT tersebut telah menerima bantuan Sistem Akuaponik kelolaan Jabatan Perikanan Terengganu, Jabatan Pertanian Terengganu, Institut Akuakultur Tropika (AKUATROP) dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan sebuah syarikat yang berkerjasama membantu membangunkan sistem penternakan ikan secara integrasi dengan tanaman sayur-sayuran secara hidroponik..
''Ia (sistem ini boleh membantu) meningkatkan pendapatan dan tidak sukar untuk mengendalikannya," kata Ali,54, …

Tabiat usahawan yang berjaya

Jika anda perlu mendefinisikan diri anda, apakah kategori diri anda?
.
1) Mereka yang puas dengan apa yang ada

Saya pasti anda bukan yang ini. Jika ya, anda mungkin tidak sesuai untuk menjadi usahawan. Usahawan merupakan seseorang yang mahu berubah, berinovasi, melakukan sesuatu yang kreatif ---lain daripada yang ada sekarang ini.
.
Jika anda merupakan seorang yang sudah berpuas hati dengan apa yang anda ada sekarang, mungkin anda perlu menimbang semula keputusan anda kedudukan anda sebagai seorang usahawan, walaupun ianya hanya untuk separuh masa sahaja.
.
2) Mereka yang sering mengembangkan sesuatu yang anda ada
.
Mungkin anda berasakan bahawa mempunyai lagi satu sumber pendapatan itu hanya menyusahkan, tetapi tidak bagi mereka yang betul-betul mahu menjadi kaya.
.
Atau mereka yang hanya mahu menjadi lebih kaya.
.
Saya berkongsi peluang - http://www.bigfishteam.wordpress.com bagi membolehkan anda menambah sumber pendapatan anda. Dengan satu misi -memberikan anda sumber penjanaan pendapatan yang …