Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2010

Kuih Raya 2010

Imej
Tempahan dibuka sekarang!
.
Kepada anda yang berminat dengan kuih raya buatan dari rumah, boleh PM saya di nizamsky@gmail.com atau sms ke 019-758 9774 (Nizam).
.
Sila nyatakan kod dan kuantiti yang diingini dan saya akan maklumkan cara pesanan dan penghantaran. Lebih mudah jika pesanan dari kawasan sekitar Johor Bahru hingga Kota Tinggi.

Harga yang dipaparkan tidak termasuk kos pos dan penghantaran.
.

Bagaimana untuk membuat pesanan?
BAYARAN RM----- (SELEPAS SAHKAN HARGA) UNTUK PEMBELIAN KUIH RAYA
KE AKAUN :


...............................MAYBANK : 1510-7116-7133
AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH


@
CIMB BANK : 0506-0078-123525
AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH

SMSkanNAMA DAN ALAMAT PENUHKOD KUIH DAN KUANTITI NO. TRANSAKSIMASA & TARIKH PEMBAYARAN KE
begin_of_the_skype_highlighting

Rahsia cap jari

Imej
Bentuk pola mampu dedahkan personaliti, potensi individu
CAP jari selama ini hanya digunakan sebagai asas pengenalan diri, sistem keselamatan sama ada untuk keperluan forensik ataupun mengenalpasti identiti penjenayah.
Namun tidak ramai yang ketahui cap jari itu mampu mendedahkan rahsia sebenar diri individu termasuk personaliti dan potensi dirinya. Ini hasil teknologi analisis imbasan cap jari yang boleh menyerlahkan bakat semula jadi insani hasil bawaan genetik. Malah cap jari itu disifatkan pakar umpama berlian yang hanya menanti masa untuk dicanai bagi merungkai rahsia diri seseorang. Jika bakat adalah kemampuan diwarisi dalam diri seseorang yang dibawa sejak lahir dan berkaitan struktur otak, analisis cap jari adalah sistem mengenali potensi genetik seseorang berdasarkan sains dermatoglifik - ilmu yang mempelajari pola cap jari termasuk hujung luar derma kulit jari, telapak tangan dan tapak kaki yang sudah wujud selama lebih 200 tahun dalam sejarahnya.
Kebarangkalian memiliki cap ja…

FRIM terokai khasiat herba

Oleh LAUPA JUNUS Gambar WAHIDAH ZAINAL . Sekiranya kita mengenali Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) sebagai sinonim dengan kayu semata-mata, itu adalah andaian yang tidak tepat. .
Menyedari betapa pentingnya khazanah rimba bukan setakat kayu kayan sahaja, FRIM mengorak langkah ke hadapan dengan memfokuskan kanta penyelidikan kepada pokok yang tidak diketahui kepentingannya tetapi terbukti sangat penting iaitu herba. .
Herba sebenarnya tidak pernah terlepas daripada menjadi bahan penyelidikan institusi terbabit. .
Malah tumpuan diperhebatkan lagi sejajar dengan matlamat FRIM mahu membantu usahawan herba di negara ini menghasilkan produk lebih berkualiti dan berdaya saing. .
Apatah lagi, semakin ramai usahawan berkecimpung dengan industri herba dan tumbuhan renek setelah menyedari akan khasiatnya yang boleh dikomersialkan. .
Tambahan pula, pengguna kini lebih tertumpu kepada produk semula jadi dalam penjagaan kesihatan, sekali gus membuka pasaran yang lebih luas. .
Peluang FRIM untuk m…

Koleksi Batik Kaftan 2010

Imej
Berita Baik!!
.
Peluang mendapatkan baju batik kaftan eksklusif pada harga yang amat berpatutan. Harga promosi pada RM40 termasuk kos penghantaran.
.
Kepada anda yang berminat, boleh hubungi saya / sms di 019-7589774 (Nizam) atau emailkan ke nizamsky@gmail.com. Nyatakan kod yang anda ingin pesan seperti yang terdapat di gambar yag disertakan. Sementara stok masih ada.

Doing Business In 2030 To Be Completely Different, Says ACCA Report

KUALA LUMPUR, July 23 (Bernama) -- The world may face intense pressure on resources, a big shift in global power and a completely different way of doing global business in 2030, says the Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). . In its report, "Where next for the global economy? A view of the world in 2030", ACCA said the world in 2030 would be a startlingly different place with a flattening of the economic landscape and a more genuinely global marketplace. . The report, which is a collaboration with a research and consulting group, Lighthouse Global, collated predictions from 15 global experts in business, economics and accountancy. ACCA's chief executive, Helen Brand, said distracted by the powerful effects of the global financial crisis, commentators, politicians and economists had recently been focusing on the short term. . "It's important that the longer term isn't forgotten," she said.The report said some of the current big companies were…

Usahawan Berasaskan Makanan Berproses Digalak Memohon Jenama 1 Malaysia Best

MELAKA, 19 Julai (Bernama) -- Syarikat pengusaha makanan berproses di Melaka digalakkan memohon surat perakuan logo 1 Malaysia Best bagi membantu menaik taraf makanan berproses keluaran tempatan bagi pasaran antarabangsa.
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Desa dan Pertanian negeri Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan berkata objektif penggunaan logo tersebut juga untuk mewujudkan satu jenama yang beridentiti Malaysia oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia bagi pasaran tempatan dan global.
"1 Malaysia Best merupakan satu perakuan jenama yang melambangkan identiti Malaysia untuk meningkatkan jualan dan profil produk berasaskan pertanian di pasaran tempatan dan global."
"Jenama ini merupakan lambang pengiktirafan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia dalam menjamin keselamatan dan kualiti produk ke pasaran tempatan dan global"," katanya semasa berucap di majlis taklimat penjenamaan 1 Malaysia Best oleh pegawai kementerian berkaitan di …

Peluang mengetahui karakter anda

Imej
.
Saya baru menerima satu program di mana kita boleh mengetahui karakter berdasarkan nama penuh. Sekiranya anda berminat, boleh emailkan saya di nizamsky@gmail.com dan saya akan berikan maklumat seperti di bawah.
.

Kastor peluang baru pertanian

Imej
Oleh ASHRIQ FAHMY AHMAD ashriq.ahmad@utusan.com.my
DIKENALI sebagai pokok jarak di negara ini, kastor merupakan salah satu tanaman yang bakal mencetuskan fenomena pertanian baru kepada petani.Jika harga pasaran dunia bagi minyak kelapa sawit berada di bawah nilai satu dolar Amerika Syarikat, minyak kastor pula berharga dua hingga tiga kali ganda berikutan permintaan terhadapnya semakin meningkat ketika kini.Hal demikian kerana produk yang dapat dihasilkan daripada tanaman ini adalah pelbagai dan tidak dapat menampung permintaan yang sedang melonjak tinggi.Pokok kastor atau nama saintifiknya Ricinus communis adalah spesies pokok berbunga dari keluarga Euphorbiaceae.Benih pokok ini dikenali sebagai biji kastor dan sebenarnya berasal daripada Mesir , India dan ia juga boleh ditemui di sekitar kawasan tropika seperti China, Brazil, serta Thailand.Biji kastor pada dasarnya amat beracun namun minyak dihasilkan kini merupakan sumber penting kepada produk seperti minyak pelincir kapal terbang.I…

Wanita jual barang kosmetik RM19.3j

LEICESTERSHIRE - Seorang wanita, Rebekah Testar berusia 42 tahun yang menjual produk kecantikan dari rumah ke rumah dan memulakan pekerjaannya itu sebagai hobi separuh masa untuk memperoleh pendapatan bagi persediaan menyambut Krismas kini telah berjaya menjadi kaya, lapor sebuah akhbar semalam. .
Ibu tiga orang anak itu kini menjadi penasihat jualan utama syarikat produk kosmetik tersebut apabila jualan produk kecantikannya mencecah lebih AS$6.03 juta (RM19.3 juta). .
Testar kini mempunyai 1,750 wakil penjual di bawah kendaliannya selain memandu sebuah Mercedes dengan plat 4 VON. Lapan tahun lalu, dia sangat bimbang untuk menyara keluarga selepas suaminya, Tony terpaksa berhenti kerja sebagai perunding kewangan kerana berdepan masalah tekanan dan kemurungan.
Selepas bertemu dengan seorang wakil jualan syarikat kosmetik tersebut semasa membawa anak-anaknya ke tadika, Testar bersetuju menyertai syarikat menjual produk kecantikan itu. .
Dalam tempoh dua bulan, dia mempunyai 300 orang pelang…

Industri E-Dagang Berkembang 30 Peratus Dalam 3-5 Tahun Akan Datang - Pikom

KUALA LUMPUR, 13 Julai (Bernama) -- Industri perdagangan elektronik (e-dagang) dijangka berkembang sebanyak 20 hingga 30 peratus setahun dalam tiga hingga lima tahun akan datang. . "Pertumbuhan itu akan dipacu oleh ketersediaan pembangunan prasarana, penyediaan perkhidmatan online, kematangan jalur lebar dan kesedaran yang tinggi tentang e-dagang," kata Pengerusi Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (Pikom), Wei Chuan Beng. . Wei berkata sdemikian kepada pemberita selepas pelancaran Bulan ICT Kebangsaan 2010 (NIM 2010), bertema "e-Dagang bagi Jangkauan Global" oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Maximus Ongkili, pada hari Selasa. . Beliau berkata bagi tahun ini, e-dagang dijangka berkembang sebanyak 32 peratus kepada US$29.24 bilion (US$1=RM3.16) daripada US$22.15 bilion pada 2009 susulan pertumbuhan yang semakin stabil dalam beberapa tahun kebelakangan ini.Wei menggesa institusi-institusi kewangan menurunkan fi bagi e-pembayaran, yang ki…

Saupe Usahawan Cokelat Buatan Tangan Pertama Di Kelantan

Oleh Noor Adila Ali . JELI, 13 Julai (Bernama) -- Ingin menikmati cokelat buatan tangan yang enak dan halal dengan pelbagai bentuk yang menarik dan unik mengikut cita rasa? . Soufe's Chocolate adalah jawapannya.Di sebalik pelbagai persepsi negatif masyarakat tentang cokelat tempatan yang dikatakan tidak selazat cokelat import, Mohd Saupe Zakaria, 48, anak jati Bukit Bunga dekat sini tetap yakin potensi industri tersebut sangat cerah. . Justeru, beliau yang kini merupakan satu-satunya pengusaha cokelat buatan tangan di Kelantan nekad mengusahakan perniagaan tersebut bagi membuktikan cokelat mampu memberi pendapatan lumayan sebagaimana industri lain."Siapa sangka pelbagai golongan, baik yang kecil sehinggalah yang tua, semuanya menggemari cokelat. . Apa yang membezakan adalah cita rasa mereka sama ada suka pada cokelat yang asli tanpa campuran atau cokelat yang dicampur dengan kacang, emping atau sebagainya. . "Inilah yang membuka mata saya pada awalnya untuk menceburi bidang pemb…

4 Lessons from Billionaire College Entrepreneurs

by Michael Deane, Managing Editor Tuesday, July 6, 2010 . There are more than enough college business success stories to go around - and I'm not talking about that dude who lived next to you in your dorm and made enough money for books by selling home-made Che Guevara t-shirts. I'm talking about the businesses that started in college and became billion-dollar companies. There's something to learn from the Zuckerbergs, Dells and Gateses of the world. Here are four of those lessons. . 1. Find a Need and Fill It
This is the most basic of advice for starting a business; either find something that doesn't exist but would improve the lives of those around you, or find an already available product and make it better and cheaper. Mark Zuckerberg is probably the most famous and richest 26-year old on the planet right now, and he did exactly this when creating Facebook.
.
Zuckerberg was an undergrad at Harvard in 2004, taking computer science (go figure), and had been programming since …

Minda yang positif PASTI membawa kepada KEJAYAAN!

Oleh Irfan Khairi . Kita tahu bahawa berfikir positif dalam apa sahaja adalah perkara yang akan membantu pencapaian kejayaan kita. Namun, seringkali fikiran negatif akan hadir dalam minda kita. . Disini ada satu latihan yang pasti akan membantu anda dalam berfikir positif. Latihannya adalah, untuk 7 hari yang akan datang, paksa diri anda untuk berfikir dan bercakap mengenai perkara yang positif sahaja. Sekiranya perkara negatif terlintas, cepat-cepat ubahkannya menjadi positif. .
Sekiranya anda berjaya dengan latihan ini masuki fikiran kita). Cara pemikiran manusia sama ada positif atau negatif adalah satu tabiat (habit. . Sekiranya anda sering berfikir positif, anda akan mengamalkan tabiat berfikir positif kebanyakan masa. Sekiranya anda sering berfikir negatif, tanpa anda sedar fikiran ini akan menjadi tabiat anda dan amat sukar anda menghindarinya.Berfikir negatif akan selalu mengakibatkan kesedihan, kemurungan, bad mood, cepat marah dan hilang daya fokus kearah kejayaan. . Teruskan berfikir…

Darwin saksikan kejayaan penternak Melayu

Oleh Shamsiah Zulkafli(Yang mengikuti lawatan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani ke Darwin, Australia, baru-baru ini)Gambar ihsan GLOBAL LIVESTOCK SDN. BHD. dan GLOBAL VETERINARY SDN. BHD . SIAPA kata anak Melayu tidak boleh berjaya di bumi orang? Jika dulu bangsa kita dipandang kecil di peringkat global, kini usahawan Melayu juga mampu berdiri sama tinggi apabila berjaya menembusi pasaran yang dikuasai mat saleh. .
Syarikat bumiputera Melayu Global Livestock Sdn. Bhd. (GLC) membuktikan bahawa Melayu boleh bertapak di benua Australia. .
Walaupun hanya di Darwin, sebuah bandar kecil di Wilayah Utara Australia, ia tetap boleh dibanggakan. .
Darwin mungkin tidak sepopular Sydney, Melbourne, Gold Coast dan Canberra, tetapi ada sesuatu yang istimewa di daerah yang digelar top end ini. .
Terletak paling utara di Australia, bandar kecil yang dihuni kurang 150,000 penduduk ini memainkan peranan penting kepada ekonomi Australia melalui sektor ternakan lembu dengan nilai industri kira-kira RM1.32 …