Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2010

Rahsia terubuk

Imej
Oleh Misiah Taib dan Hazirah Che Sab
Permintaan tinggi punca terubuk Sarawak diganti spesies import India, Myanmar
SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur.
Malah tidak sah rasanya kunjungan pelawat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang 'ole-ole' ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur.
Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan pelawat dari Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini. Populariti terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terut…

Cara menanam kurma

Imej
Menanam pokok kurma terbahagi kepada dua iaitu:.A) Menanam pokok kurma dari anak kurma.Pokok pokok kurma dewasa kebiasaannya akan mengeluarkan anak-anak kurma di pangkal pokok dan jumlahnya bergantung kepada umur pokok dewasa.Anak-anak pokok kurma ini boleh dipisahkan daripada batang pokok kurma dewasa dan ditanam di tempat lain.Kerja-kerja memisahkan anak kurma amat rumit dan jika tidak dilakukan dengan cermat akan merosakkan anak kurma dan juga pokok kurma dewasa.Menurut sesetengah pendapat mengatakan 70 peratus anak-anak pokok kurma yang tumbuh dari pokok dewasa adalah baka pokok betina dan boleh menghasilkan buah.Manakala 80 peratus baka pokok yang tumbuh dari biji adalah pokok jantan.Anak-anak pokok kurma yang telah dipisahkan dari pokok kurma mestilah dibekalkan dengan cukup air. Ini kerana kebanyakan akar anak-anak kurma ini telah terputus.Cara yang terbaik merawat akar-akar anak kurma ini ialah dengan membalut akar yang terputus itu dengan guni basah.Cara lain ialah dengan mer…

4 Langkah memulakan perniagaan internet

Oleh Irfan Khairi . Saya mula menjalankan perniagaan Internet sejak tahun 1999, ketika itu masih lagi di United Kingdom, tahun akhir menghabiskan degree saya. Satu advantage saya berada di sana ketika itu, adalah pendedahan perniagaan Internet yang saya terima. 10 tahun lalu, di UK, perniagaan Internet telah pun menjadi popular dan ramai telah memulakannya menjalankan perniagaan kecil-kecilan dari rumah. .. Mana taknya, ketika itu pun, orang ramai sudah tidak lagi pergi ke pasar raya atau kedai runcit, tetapi memilih untuk membeli barang-barang runcit secara online. Termasuk saya. Perniagaan Internet adalah gaya hidup. .. Di Malaysia, perniagaan Internet masih lagi baru. Dan ini memberi satu advantage pula kepada mereka yang memulakan perniagaan Internet sekarang oleh kerana pesaingan yang rendah! Sejak dulu, sehingga kini, untuk memulakan perniagaan Internet, hanya memerlukan 4 langkah yang jelas. Saya akan kongsikan keempat-empat langkah tersebut sekarang... .... Langkah Pertama: Anda pe…

Bekas lombong jadi lubuk udang galah

Imej
Oleh LAUPA JUNUS Gambar HALIM KHALID dan ZULKARNAIN MOHD SAIDIN

Sesiapa yang ingin menceburi bidang ini kenalah berani dan saya bersedia membimbing mereka."Satu masa dahulu, waktu saya baru memulakan projek, saya macam pengemis, ingin belajar dan mendapatkan maklumat mengenai ternakan udang tetapi tidak ada orang yang mahu tolong,''Itu antara kata-kata seorang penternak udang galah yang kian meniti liku kejayaan selepas projek ternakan ruminannya di Bukit Pelandok tidak lama dulu terpaksa dimusnahkan kerana masalah penyakit.Selepas ternakan khinzir tersebut dimusnahkan, Low Chong Ming, 46, mengambil keputusan untuk beralih angin kepada ternakan udang.Justeru , beliau tidak lokek untuk berkongsi pengalaman dan ilmu kerana telah melalui kepayahan hidup, bermula dari bawah dan belajar sendiri.Beliau menceburi bidang penternakan udang selepas ditawarkan membangunkan kawasan terbiar bekas lombong di Sendayan, Negeri Sembilan.Kawasan terbabit meskipun merupakan kolam terbiar yang…

Stop Being A Monkey

Letting Go Can Help You To Keep Ahead
Email: roshan.thiran@gmail.com Once a monkey has gotten hold food in its hand, it is close to impossible to get them to let it go. And this makes it easy for monkey catchers to trap.In Malaysia, a villager developed the ingenious “Monkey Trap” method by burying a coconut and drilling a narrow hole big enough for a monkey’s hand to go through. Inside the coconut, pieces of fruit, nuts or meat on skewers would be placed. The odour and smell of the treats attracts monkeys to reach into the narrow opening and grab hold of the treats. As the monkey attempts to extract the treats, the monkey finds that their fist full of food will not fit through the narrow opening.
The monkey in frustration will scream as he continues to hold on to his food and attempts to remove his hand from the coconut. The villager comes over and drops a net over the monkey. Even though the monkey sees the villager approaching, the monkey is so intent on keeping the food, it grips th…

Pulau Pinang 'Hidangkan' Pusat Sehenti Sarang Burung Walit

Oleh Kenny Teng Khoon Hock
PULAU PINANG, 18 Ogos (Bernama) -- Selain menjadi satu industri yang menguntungkan, perniagaan sarang burung walit di Pulau Mutiara ini juga merupakan satu produk pelancongan.
Kemusnahan yang berleluasa pada habitat semulajadi burung ini telah memaksa mereka terbang mencari habitat baru yang 'lebih selamat' di bangunan-bangunan konkrit yang terletak di kawasan bandar.
Semenjak beberapa tahun kebelakangan ini, kumpulan burung-burung ini telah mempunyai tempat 'perlindungan' di kawasan bandar yang terdiri dari rumah-rumah burung konkrit yang dibina pengusaha industri sarang burung ini.
Di tengah-tengah Georgetown, bandar yang diisytihar mempunyai Tapak Warisan Dunia oleh Unesco, AeroBio (M) Sdn Bhd telah membina satu pusat sehenti di Jalan Pasar bagi mempamerkan perusahaan sarang burung walit.
ZON WARISAN
Menurut N.S.Yong, Penasihat Perniagaan Strategik dan Perancangan Korporat syarikat tersebut, pusat berkenaan terletak di kawasan zon warisan di Geo…

Dinar, dirham jadi rebutan rakyat Kelantan

Imej
Hari pertama dinar emas dan dirham dibuka untuk jualan, semalam menyaksikan rakyat Kelantan memenuhi Pusat Pajak Gadai Islam Ar-Rahn di Kota Bharu bagi mendapatkan mata wang yang diperkenalkan kerajaan negeri itu.
Rata-rata pembeli yang ditemui berkata mereka berhasrat menjadikan dinar dan dirham itu sebagai hiasan diri seperti loket dan juga untuk disimpan sebagai koleksi peribadi.
Seorang pembeli, Zainun Che Aziz, 60, berkata pengeluaran dinar itu adalah trend terbaru emas di pasaran yang perlu dibeli dan harus dimiliki.
"Emas ni ikut musim, macam-macam bentuk dan saiz emas keluar di pasaran dan bila keluar emas dinar ni saya rasa mesti beli kerana ia unik dan saya mahu membuat loket untuk diberi kepada cucu saya. Kalau tidak beli rugilah mana tahu tiba-tiba ia tidak dijual lagi," katanya.
Sementara itu, Pengurus Operasi Ar-Rahn Kota Baharu 2, Siti Azian Ibrahim berkata sebanyak 344 keping dirham serta 50 keping dinar dibuka untuk jualan semalam.
"Melihat situasi sebelum i…

Firma rugi mampu bayar pengarah gaji besar

Imej
Genting Bhd mendahului senarai Kajian "Pengarah Yang Menerima Bayaran Tertinggi" oleh Malaysian Business untuk 2009, dengan pembayaran sebanyak RM92.11 juta.

Dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur hari ini, Malaysian Businessberkata Genting juga membayar julat upah tertinggi sebanyak antara RM87.6 juta-RM87.65 juta kepada seorang pengarah.Syarikat itu bagaimanapun tidak menamakan pengarah itu.

Eksekutif kanan yang disenaraikan ialah pengerusi eksekutif dan ketua pgawai eksekutifnya, Tan Sri Lim Kok Thay, katanya.

Majalah itu berkata lain-lain syarikat dengan julat upah tertinggi bagi seorang pengarah ialah unit Genting, Genting Malaysia Bhd, yang membayar RM37.25 juta dan lebih kepada eksekutif kanannya.

"Bayaran ini, bagaimanapun mungkin telah dibayar kepada individu yang sama dengan mengambil kira kemungkinan perkiraan berganda," katanya.

Ia berkata di tempat ketiga adalah IOI Corp Bhd, yang membayar julat upah sebanyak RM25 juta-RM30 juta kepada pengarah peringkat tert…

Bulan jana pendapatan remaja

Imej
Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my

TERIK sinar mentari yang membakar kulit langsung tidak dipedulikan. Sebaliknya pemuda bertopi dan memakai apron hijau itu tekun melaksanakan tugasnya.Dengan kedua-dua belah tangan dibaluti sarung plastik, dia tangkas membalik-balikkan hirisan dan ketulan daging di atas sekeping kuali leper berwarna hitam.Sebaik sos pekat berona coklat dituang, aroma rempah ratus yang harum pantas menusuk hidung. Tidak sampai dua minit, hidangan istimewa itu siap.Menu kambing panggang sos lada hitam bersama hirisan bawang dan cili merah itu kelihatan amat menyelerakan.Itulah air tangan Mohd. Irwan Zahar, 26, yang tidak mahu ketinggalan mencari rezeki dengan berniaga di bazar Ramadan yang beroperasi di kawasan letak kereta, Padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) di Pandan Indah, Ampang.Menurut Irwan rutin berjualan di bazar sepanjang bulan puasa sudah dilakukan sejak empat tahun lalu. Juadah pilihan untuk dijual ialah pelbagai kuih dan kambi…