Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2011

Koleksi Kuih Raya 2011

Imej
KUIH ROS / KUIH GOYANG : RM 15 / BALANG .  CORNFLAKES CRUNCH : RM 25 /BOX .
SUNFLOWER COOKIES : RM 28 / BOX . ALMOND CHIPS : RM 28 / BOX .  ALMOND LONDON : RM 28 / BOX . BISKUT DAHLIA : RM 22 / BOX . PANDAN CHOCOLATE CRYSTAL : RM 25 / BOX .  TART GULUNG : RM 25 / BOX .  BISKUT SEMPRIT : RM 26 / BOX

 BEKAS BISKUT
.
 BALANG KUIH ROS
 . 
Berminat? 
Tempahan dibuka sekarang!
Sila hubungi saya sekiranya ingin mengetahui cara membuat pesanan dan juga maklumat lanjut : Nizam (019-758 9774)

Ramli berjaya ternak keli

Imej
Oleh ZULHISHAM ISAHAK
Berkat kegigihan Ramli Diron kini boleh tersenyum kerana projek menternak ikan keli mula menampakkan hasil.
Kira-kira empat tahun lalu, Ramli Diron, 50, berbelah bagi untuk mengeluarkan wang simpanan sebanyak RM60,000 bagi memulakan projek menternak ikan air tawar berdekatan rumahnya di Felda Ulu Belitong, Kluang, Johor.

Ramli yang merupakan seorang peneroka bimbang sekiranya projek itu tidak menjadi apatah lagi jika mengalami kerugian, ia sudah tentu satu tamparan hebat baginya.

Bagaimanapun, dia nekad untuk memulakan projek tersebut dan enggan menoleh ke belakang lagi kerana merasakan keputusan yang dibuatnya adalah betul.

Berkat kegigihan dan kesabarannya, Ramli kini boleh tersenyum bangga kerana tidak sampai setahun, projek menternak ikan itu mula menampakkan hasil.

"Saya bermula dengan membina dua buah kolam ikan pada 2008 dengan kira-kira 16,000 anak ikan tilapia yang dibeli sendiri tanpa bantuan daripada kerajaan.

"Syukur, dalam masa tiga bulan, p…

Beli gelas RM1.92, jual semula RM90,779

Imej
TIGA gelas pada abad ke-18 yang dilelong pada harga RM90,779 selepas dibeli dengan kos RM1.92 oleh seorang wanita di Portsmouth.
LONDON - Seorang wanita terkejut apabila mendapati tiga gelas yang dibelinya pada satu jualan but kereta dengan harga 40 pence (RM1.92) satu gelas di Portsmouth berjaya dilelong pada harga £18,880 (RM90,779), lapor sebuah akhbar semalam. Selepas dia membeli gelas itu, wanita tersebut membawanya ke sebuah firma lelongan di Chichester, Sussex Barat untuk mendapatkan pandangan pakar mengenai nilainya. Wanita itu meminta maaf kepada beberapa kakitangan firma itu jika tindakannya membawa gelas murah tersebut akan merugikan masa mereka. Namun, kakitangan itu mendapati, gelas itu bernilai tinggi kerana ia dihasilkan oleh pembuat gelas terkenal pada abad ke-18, William Beilby. Ia dilelong oleh firma Stride and Son pada harga pada harga £18,880 termasuk yuran yang dibeli oleh seorang pembeli. - Agensi

Memaksimumkan Simpanan KWSP Anda

Imej
Inflasi berganda boleh memberi beberapa implikasi terhadap gaya hidup jika dibiarkan. Justeru itu, ia adalah penting bagi anda melabur dana persaraan anda untuk menghasilkan kadar pulangan yang lebih tinggi daripada kadar inflasi untuk mengelakkan pengurangan yang ketara dalam kuasa pembelian anda pada masa hadapan. Sila baca untuk mendapatkan maklumat lanjut bagaimana anda boleh memaksimumkan dana persaraan anda dengan Skim Pelaburan Ahli KWSP. Apakah Skim Pelaburan KWSP? Skim ini membenarkan ahli-ahli KWSP untuk melabur 20% daripada baki yang melebihi  Simpanan Asas yang diperlukan dalam Akaun 1 melalui syarikat pengurusan unit amanah yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan. Manfaat melabur melalui Skim Pelaburan Ahli KWSP: Tidak Memerlukan Pelaburan Tunai Pelaburan diurusniaga terus daripada Akaun 1 KWSP anda.Kepelbagaian

Cubaan ternak arnab berjaya

Imej
Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
Gambar FAUZI BAHARUDIN Mohd. Ismail Padzil menunjukkan pelbagai spesies arnab ternakannya.
BIASANYA minat, pengalaman dan galakan keluarga menjadi tunjang atas kejayaan seseorang. Tetapi berlainan pula dengan Pengarah Urusan One Stop Rabbit Farm & Trading (1SRFT), Mohd. Ismail Padzil kerana bosan duduk di rumah selepas bersara daripada perkhidmatan swasta mendorongnya mengintai peluang perniagaan yang ada.


“Sebelum bersara daripada sektor swasta, saya tidak pernah merancang melakukan apa-apa.


“Tapi disebabkan tidak betah duduk di rumah saya menghadiri pelbagai kursus perniagaan dan penternakan termasuk melawat ladang ikan, ayam, kambing, lembu dan arnab,” katanya semasa ditemui di ladang arnab miliknya di Bukit Badong, Kuala Selangor baru-baru ini.


Memang pada mulanya projek ternakan terutama arnab tidak pernah terlintas di fikirannya.


Bagaimanapun projek ternakan yang tidak digemarinya satu ketika dulu, kini menjadi perniagaan yang amat disukai.


“Bak kata pepat…