Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2011

Great Eastern Takaful targets RM30m contribution from new product

Imej
Posted on 29 September 2011 - 05:39am

Premalatha Jayaraman
sunbiz@thesundaily.com
KUALA LUMPUR (Sept 29, 2011): Great Eastern Takaful Sdn Bhd is targeting a total weighted contribution of between RM25 million and RM30 million in the next 14 months from its latest product called i-Great Amal. It aims to secure some 30,000 to 40,000 new policyholders for this product.

Tyler Perry raih pendapatan tertinggi RM400 juta

Imej
LOS ANGELES 14 Sept. - Pelakon Tyler Perry yang memiliki studio filem dan televisyen menduduki tangga teratas dalam senarai lelaki yang menerima jumlah pendapatan tertinggi di Hollywood.
Perry menduduki kedudukan pertama carta itu selepas memperolehi pendapatan sebanyak AS$130 juta (RM400 juta) dari Mei 2010 hingga Mei 2011, menurut laman web kewanganForbes.com, semalam.
Pelakon, penulis, pengarah dan penerbit itu menjadi artis pujaan Hollywood melalui filem Diary of a Mad Black Woman pada 2005.
Filem itu kemudiannya menyaksikan beberapa filem susulan, dan terbaru Perry berjaya menerbitkan rancangan televisyen Tyler Perry's House of Payne yang disiarkan di TBS.
Kedudukan kedua pula diisi oleh penerbit Jerry Bruckheimer yang memperolehi pendapatan sebanyak AS$113 juta (RM348 juta).
Beliau adalah orang belakang kepada filem francais Pirates of the Caribbean yang memperolehi jualan tiket lebih AS$1 bilion (RM3.08 bilion) di box-office global untuk siri terbarunya yang ditayangkan tahun in…

MyAgro buka peluang usahawan tani

Imej
Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN


Noh Omar (tiga dari kiri) dijangka merasmikan MyAgro esok yang bertujuan memberi pendedahan kepada usahawan tani mengenai kemajuan bidang pertanian.

PAMERAN Malaysia Agro atau ringkasnya MyAgro 2011 yang bertemakan Memperkasa AgroBisnes bakal mewarnai dunia usahawan tani di negara ini bermula esok.

MyAgro 2011 yang diadakan di Pusat Konvensyen dan Pameran MATRADE (MECC), Kuala Lumpur bakal berlangsung selama empat hari sehingga Jumaat ini .

Pengerusi Penganjur MyAgro, Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz berkata, pameran MyAgro lebih menjurus kepada peluang-peluang perniagaan kepada rantaian usahawan tani bermula daripada awal misalnya pengusaha biji benih sehingga produk sampai kepada pengguna.

"Pertanian bukan hanya tertumpu kepada bercucuk tanam tetapi lebih daripada itu.

"Malahan pertanian bermula dengan pencarian benih atau baka terbaik, baja, racun serangga, racun rumpai, alat bantuan tanaman, menuai, mekanisasi bagi membantu pertanian, pembungkusa…

Operasi ternak kepah dan kultur mutiara

Imej
SELAIN menjadi perintis kepada projek mutiara air tawar di Tasik Kenyir, AkUATROP juga mengharapkan kejayaan projek tersebut dicapai bersama para peserta.
Selain itu, pusat kecemerlangan tersebut dapat berkongsi teknik dan pengetahuan dalam bidang itu bagi memastikan industri berkenaan terus berkembang pesat di Malaysia seterusnya di seluruh dunia pada masa depan.

Secara khususnya projek berkenaan adalah untuk:

* Memberikan kemahiran kepada penduduk Terengganu untuk terlibat dalam bidang ternakan kepah mutiara air tawar.
* Membimbing tentang teknik penghasilan mutiara secara komersial.
* Menggalakkan penduduk Terengganu untuk bekerja sendiri daripada menganggur atau menghabiskan masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah.
* Tasik Kenyir yang berkeluasan 260 km persegi mempunyai 340 buah pulau kecil terletak di Negeri Terengganu merupakan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara.
* Ia juga adalah habitat hidupan spesies liar dan eksotik.
* Tasik Kenyir berpotensi dimajukan s…

Teknik mendapatkan idea perniagaan

Imej
oleh Irfan Khairi
Satu teknik untuk mendapatkan idea perniagaan adalah dengan banyakberdialog dengan diri sendiri... dan orang lain!
Berdailog dengan diri sendiri:Ertinya, bercakap dengan diri sendiri. Berdialog dalam kepala anda. Apabila ternampak sesuatu perniagaan di keliling ada, bercakap dan tanyakan pada diri sendiri soalan-soalan penting berikut:
Apakah kekuatan perniagaan tersebut?Bolehkah saya mulakannya? Apakah kehebatannya jika saya mulakan perniagaan ini? Apakah bezanya perniagaan ini dengan perniagaan yang lain? Apakah kelemahan perniagaan tersebut? Sekiranya saya mulakan perniagaan ini, apakah pembaikan yang perlu saya lakukan? Bagaimana saya boleh perbaiki kelemahan tersebut supaya boleh menjadi kekuatan?Apakah peluang-peluang yang ada dalam perniagaan tersebut? Sekiranya saya mulakan perniagaan ini, adakah masih mempunyai peluang setelah dibaiki kelemahan? Bagaimana untuk mendapat peluang yang lebih dalam perniagaan ini - lokasi? pasaran berbeza? harga?Apakah halangan dal…

Rasa manis sebenar nangka madu

Imej
Oleh ASHRIQ FAHMY AHMAD
ashriq.ahmad@utusan.com.my
Gambar ZULKARNAIN SAIDIN
Francis Choy (kiri) bersama Adnan Lee melihat buah nangka madu yang baru dipetik dari ladangnya di Bidor, Perak.
CELUP gula? Mana ada saya celup gula, nangka ini saya petik terus dari ladang. Kalau encik tidak percaya, ambil buah ini bawa ke makmal, uji jika saya ada letak gula.

"Saya memang belajar tidak tinggi encik, namun bagi saya berniaga biar jujur," ujar Uncle Jack sambil menahan marah.
Bersungguh-sungguh beliau bertegang urat menerangkan buah nangka yang dijualnya tidak pernah dicelup dalam air gula.

Itu antara pengalaman Uncle Jack apabila berhadapan dengan beberapa pelanggan yang meragui kemanisan buah nangka yang dijualnya suatu ketika dahulu.

Pengalaman selama 15 tahun menanam dan memasarkan nangka menjadikan Uncle Jack atau nama sebenarnya Francis Choy begitu 'masak' dengan reaksi sesetengah pelanggan yang terkejut dengan kemanisan isi buah nangka yang dijualnya.

Pertemuan bersama…