Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2012

Sajian istimewa udang kara

Imej
Oleh SYED RIDZUWAN SYED ISMAIL
utusanperlis@utusan.com.my Mohd. Izham Gulam Ali memeriksa suhu air udang di kolam udang kara air tawar yang diternaknya. – UTUSAN/ FAIZAL ABU HASSAN
KANGAR 11 Sept. – Udang kara atau lobster merupakan makanan laut yang mendapat permintaan tinggi di pasaran.
Pengusaha restoran makanan laut sering menjadikan udang kara sebagai sajian istimewa di restoran dan hotel-hotel berikutan isinya yang dikatakan lebih enak daripada udang biasa.
Udang kara juga sukar didapati dan ia dianggap makanan istimewa terutama di kalangan penggemar makanan laut. Tidak hairan udang kara boleh mencecah sehingga RM100 sekilogram bergantung kepada saiznya.
Di negara ini antara lokasi tangkapan udang kara ialah di sekitar Teluk Ramunia, Johor terutama ketika musim tengkujuh iaitu April sehingga Disember kerana spesies ini menjadikan waktu ini untuk membiak di sepanjang pesisir pantai.
Bagaimanapun, mungkin ramai yang tidak mengetahui terdapat spesies udang kara yang boleh diternak dalam a…

Tips tanam kundur

Imej
Selain digunakan untuk membuat minuman kundur juga dimanfaatkan bagi tujuan perubatan.
KUNDUR daripada keluarga Cucurbitaceae yang turut dikenali sebagai beligu, tung kua, petha atau dalam bahasa Inggeris di gelar winter melon, wax gourd atau ash gourd.

Pada masa kini banyak diusahakan di Asia Selatan dan Asia Barat.

Sehingga kini, asal-usul sebenar kundur tidak dapat dipastikan kerana ia juga merupakan tanaman terpenting dan utama di China, India, Filipina dan sebahagian dari Asia.

Di Malaysia, terdapat dua jenis buah kundur iaitu kundur Cina dan Kundur Jawa.

Beza di antara keduanya adalah berdasarkan keadaan kulit luar iaitu kundur Cina mempunyai kulit luar yang licin, manakala kundur Jawa mempunyai kulit yang berbulu.

Keistimewaan dan khasiat Kundur


Kundur atau 'dong gua' dari sudut perubatan tradisional masyarakat Cina berupaya menghilangkan dahaga dan mampu menyejukkan badan untuk pesakit yang menghidap demam.

Selain itu, di negara China, biji dan minyak biji kundur banyak …

MARDI terajui penanaman sayuran lestari

Imej
Oleh LAUPA JUNUS

Tanaman sayur dengan teknologi tanpa tanah kelihatan subur.
CUBA bayangkan anda memetik sendiri sayur yang ditanam di sekeliling rumah. Untuk mencari pendapatan lebih, sayur itu dijual kepada jiran di kawasan anda dan mereka juga boleh memetiknya sendiri.

Senario sedemikian biasa berlaku di kampung-kampung. Tetapi ia biasanya diberikan percuma kerana menjadi adat resam, memberi sesuatu kepada tetangga merupakan satu terjemahan berbudi bahasa.

Orang akan bertanya, bagaimanakah senario tersebut boleh berlaku di kawasan perumahan bandar?

Tidak mungkin terdapat kawasan perumahan yang menanam sayur-sayuran kerana kawasan yang begitu terhad.

Namun bagi Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), teknologi boleh memberi jawapan bagaimana untuk merealisasikan impian tersebut.

Hanya yang penting dan menjadi persoalan ialah sejauh mana teknologi tersebut mampu dikuasai oleh mereka di kawasan bandar yang berhasrat mahu menanam sayuran di kawasan rumah.

MARDI ber…