Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2012

Ladang kontrak tingkat hasil petani

Imej
Teks dan gambar AHMAD FADZLY ESA Shahrom Tumiran menunjukkan buah rock melon yang sudah masak di Ladang Agrotek Sementa.
LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Selangor dan Wilayah Persekutuan menyasarkan tambahan 210 peserta yang menyertai ladang kontrak melibatkan keluasan 334 hektar di Selangor pada tahun ini.
Pengarahnya, Mansor Omar berkata, ia berikutan pencapaian memberangsangkan apabila sehingga 26 Februari lalu, seramai 765 peserta menyertai program tersebut melibatkan keluasan tanah 1,756 hektar.
Menurutnya, sasaran itu dibuat bagi membolehkan golongan terbabit meningkatkan hasil pertanian seterusnya menjual kepada FAMA untuk dipasarkan di dalam dan luar negara.
''Dengan sasaran itu, hasil pertanian pada tahun ini dijangka sebanyak 14,008 tan metrik dengan setiap peserta terbabit akan memperoleh pendapatan kasar sekitar RM2,000 sebulan," katanya kepada Mega baru-baru ini.
Mansor berkata, kebanyakan peserta yang menyertai program itu mengeluarkan buah-bu…

Pemborong ikan usahawan keropok

Imej
Oleh NOOR DIANA AZIS
Gambar WAHIDIN SALIM Pekerja memasukkan bancuhan sata ke dalam ketuhar.
MENYEDARI produk berasaskan ikan mampu memberi pulangan berlipat kali ganda terutama jika dikomersialkan sekitar ibu kota, seorang pemborong ikan tekad meninggalkan kampung halaman untuk mencuba peluang tersebut. Keputusan berhijrah dari Terengganu ke ibu negara pada tahun 1977 merupakan percaturan yang terpaksa diambil walaupun pada mulanya dia sendiri tidak yakin dengan tindakannya itu .
Namun bagi Wan Mohd. Yusof Ali, 59, keputusan itu merupakan antara risiko yang harus ditanggung usahawan jika berhasrat untuk memajukan perniagaan mereka.
"Jika tidak berani dan bersedia untuk menanggung risiko, sampai bila-bila pun kita tidak akan maju.
''Golongan usahawan kecil dan sederhana terutamanya akan terus ketinggalan dalam arus pemodenan negara," katanya ketika ditemui di kilang pemprosesan keropok lekor miliknya di Bukit Jelutong, Shah Alam, baru-baru ini.
Berkongsi pengalaman m…

Nilai hasilan sarang burung

Imej
Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN
nazrul.sharuddin@utusan.com.my
Gambar MOHD. SHAHARANI SAIBI INDUSTRI sarang burung walet semakin mendapat tempat di negara ini. Potensi untuk diperluas dan diperkembangkan sangat besar.

Di peringkat global, industri berkenaan mempunyai pasaran sehingga RM10.2 bilion. Malaysia pula ketika ini menyumbang RM1.5 bilion setahun kepada perusahaan itu.

Jumlah itu melibatkan pengeluaran sarang burung walet mentah yang belum diproses dengan anggaran kos sekitar RM4,000 sekilogram (kg) dan boleh mencecah harga RM9,000 untuk setiap kg yang telah dicuci.

Melihat kelebihan itu, kini terdapat banyak syarikat tempatan mula terlibat dalam aktiviti penghasilan sarang burung dan tidak kurang juga bidang pengeluaran untuk produk hilirannya.

Ini kerana, berdasarkan kepada harganya di pasaran, nilai sarang burung walet boleh diibaratkan seperti emas.

Salah sebuah syarikat tempatan yang aktif dalam industri hiliran sarang burung walet ialah Alga Prima Sdn. Bhd. (Alga P…

Mengapa perlu BLOG?

Imej
Oleh: Irfan Khairi
Mengapa blog masih lagi relevan pada zaman media sosial yang lebih aktif seperti Facebook, Twitter dan You Tube? Jom ikuti akronim B-L-O-G  B - Bina Jenama Blog amat penting dalam mebina jenama perniagaan kita. Seseorang masuk ke laman web kita sekali, dua, belum lagi akan membeli produk yang kita pasarkan. Ia memerlukan pelawat melawati laman web kita berkali-kali (5-6 kali) barulah mereka akan membeli daripada kita. Ini kerana, ia mengambil masa untuk membina kepercayaan orang ramai keatas laman kita, dan blog yang sering dikemaskini akan membina kepercayaan dan jenama perniagaan anda!  L - Letakkan imej/gambar A picture paints a thousand words! Untuk memberi tarikan kepada blog kita, pastikan setiap posting kita mengandungi imej atau gambar (dan bukan hanya teks sahaja). Imej atau gambar pada setiap posting blog anda akan memberi tarikan untuk pelawat membaca. Satu tip tambahan, meletakkan gambar orang/manusia dapat menarik psikologi pelawat oleh kerana manusia bol…