Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2012

Lori punca rezeki

Imej
Oleh HAMIZUL ABDUL HAMID LZS penuhi hasrat Zainal Abidin Ghani apabila meluluskan pembelian sebuah lori yang bernilai RM24,000, beberapa bulan lalu.
DI tepi jalan besar dari Ulu Yam ke Batu Caves, Selangor sebuah lori berwarna putih tersergam gagah di pesisir kirinya. Di dalam lori, penuh dengan muatan buah-buah cempedak. Juga kelihatan kelibat seorang lelaki yang menyediakan keperluan.
Dia mengangkat dapur dan kuali, periuk berisi isi cempedak dan sebagainya. Sekali imbas, tiada siapa menyangka bahawa umurnya sudah menginjak hampir 60 tahun.
Namun, itulah batang tubuh milik Zainal Abidin Ghani, 59, yang bakal mengisi ruangan Jejak Asnaf kali ini.
Seorang lelaki yang tidak mensesiakan peluang dan ruang yang diberi oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS), untuk merubah kehidupan menjadi lebih bererti.
"Saya memang sudah lama berniaga. Dahulu, sebelum saya mendapat lori zakat ini, saya menjual nasi lemak. Kala itu, pendapatan tidaklah seberapa.
"Maklumlah, saya tidak mampu pergi jauh tan…

Duit lesap, hati berasap

Imej
Pelabur skim cepat kaya menyasarkan golongan figura awam sebagai mangsa mereka. - Gambar hiasan.
ARTIS kena tipu? Macam mana boleh kena tipu? 
Semua itu membuatkan kita tertanya-tanya. Sepatutnya mereka tidak boleh kena tipu. Macam tak percaya pula sebab mereka adalah antara anggota komuniti bermaklumat. Apa sahaja yang pada mereka tak pernah terkebelakang, sentiasa ke hadapan dan serba serbi kemas kini. Ia juga disokong dengan penggunaan teknologi canggih yang gajetnya harga beribu-ribu. Juga laman sosial tanpa had. Ada facebook, twitter, blog dan macam-macam lagi rangkaian dunia tanpa batasan.
Pergaulan harian artis juga cukup luas. Bukan sekadar bersama rakan artis, tetapi mencakupi pelbagai lapisan masyarakat. Pasti punya kenalan golongan orang kenamaan dan pergaulan itu pasti menyumbang pemikiran ke hadapan.
Sebab itu, bila dikaji semula, takkanlah artis yang hidup serba moden itu boleh terpedaya dengan kata-kata manis penipu skim cepat kaya? Senang-senang saja 'malaun' itu …

Dana untuk industri sarang burung walet

Imej
KUALA LUMPUR — Kerajaan diminta menyalurkan dana tambahan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) bagi menggalakkan pertumbuhan perusahaan sarang burung walet di negara ini. Pengerusi Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu (PERDASAMA), Datuk Sohaimi Shahdan berkata, industri itu dilihat mampu memberi impak besar kepada ekonomi negara dengan penyertaan lebih ramai pengusaha sarang burung walet secara serius. "Menerusi dana sebanyak RM3 hingga RM5 bilion itu, kita dapat mengadakan siri promosi secara eksklusif di seluruh negara bagi memberi informasi yang tepat berkaitan industri sarang burung walet. "Dengan adanya dana tambahan itu, kita dapat menjayakan banyak aktiviti promosi dan pada masa sama dapat menggalakkan penyertaan Bumiputera dalam industri itu,” katanya kepada pemberita selepas taklimat Peluang Niaga Dalam Industri Sarang Burung Walet di sini, semalam. Menurut Sohaimi, dana itu juga dapat dimanfaat bagi menubuhkan unit khas serta inkubator supaya JPV dapat m…

ICE WATCH !! Colouful & Stylish

Imej
1 PCS :- RM45
More than 10 PCS :- (Harga Borong)
(EXCLUDING POSTAGE)

Grab it Now!!

Feel free to contact : 017-708 7067(Firdaus)