Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2013

Usahawan burung baji

Imej
KATANYA, pada peringkat awal dia hanya memiliki 30 pasang sahaja burung baji yang dibeli di Kuala Terengganu, Terengganu.

Namun kini Mohd. Nasir memiliki hampir 200 pasang.

Burung baji yang lebih dikenali sebagai love bird memiliki rupa yang menarik, comel di samping warna yang pelbagai menjadikan ia amat menarik untuk dipelihara.

Selain kelihatan jinak, burung baji juga tidak sukar dipelihara kerana tidak memerlukan kawasan sangkar yang luas, diet yang ringkas dan mudah membiak.

Menurut Mohd. Nasir, burung baji juga agak tahan lasak dalam keadaan cuaca yang sederhana negara ini.

Namun, jika musim tengkujuh, burung itu mudah mati kerana tidak tahan dengan cuaca sejuk.

Memiliki ciri seakan-akan burung nuri atau kakak tua, burung baji dengan nama saintifiknya Melopsittacus undulates adalah lebih kecil dan comel.

Jelas Mohd. Nasir, dia turut mengunjungi rakan-rakan yang berminat dengan burung tersebut hingga ke daerah Dungun malah ke Kelantan untuk mempelajari cara-cara memeliharanya.

"Apa …

Cendawan unik untuk dijual

Imej
Assalamualaikum wbt,
Saya Muzaffar dr Alor Setar, Kedah. Ceritanya begini. Saya ada satu Cendawan yang unik dan ada nilai seninya telah disimpan lama oleh keluarga sebelah isteri saya. Abang ipar saya telah menjumpainya semasa mencari madu lebah di hutan tebal sebelah Pokok Sena, Kedah sekitar 10 tahun yg lalu.
Keadaan cendawan tersebut masih lagi baik walaupun telah dikerat dari tutasnya dan tidak reput. Saya tidak tahu apa kelebihan kulat ini. Ada yang kata ianya boleh buat ubat, buat perhiasan rumah dll.
Apa-pun, saya & isteri tidak lagi berhasrat mahu menyimpannya. Lebih baik dijual kepada mereka yg tahu menilai dan boleh menjadikan ia lebih unik dan berniali tinggi. Saya mahu menjualnya dengan kadar segera.
Mohon tuan nilai dan beri pendapat pada saya kerana saya percaya anda lebih berpengetahuan dalam cendawan daripada saya.
Tuan boleh hubungi saya 013-497 5996.
Terima kasih.

Ayam hibrid

Imej
Oleh LAUPA JUNUS
Gambar MOHD NAJIB MOHD NOR
Jangan terperanjat dengan kenyataan ini. Tidak ada keaslian pada ayam kampung tempatan kerana beberapa faktor antaranya ayam kampung tempatan adalah warisan baka-baka ayam moden dari luar negara.

Ayam kampung atau nama saintifiknya Gallus gallus domesticus merupakan jenis ayam yang popular dan mempunyai pasaran tersendiri atau niche market yang mendapat sambutan.

Mereka yang sudah biasa makan daging ayam kampung pasti mengetahui rasanya yang berbeza berbanding ayam lain.

Yang pasti lazat ialah daging ayam kampung tradisional.

Keenakan rasa ayam kampung tradisional adalah lebih baik berbanding jenis ayam kampung yang membanjiri pasaran tempatan sekarang iaitu ayam kampung kacukan dan ayam warna.

Badan ayam kampung tradisional tidak terlalu berisi berbanding ayam lain termasuk ayam kampung kacukan yang biasanya lebih berisi dan besar.

Oleh itu ayam kampung tradisional biasanya lebih aktif, lasak dan membuatnya lebih ringan, manakala ototnya kental da…

Ikan keli kaya protein

Imej
Nama saintifiknya Clarias Batrachus (Linn) dari keluarga Claridae.

Ikan keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara ASEAN, khususnya di negara ini.  Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli dipanggil ikan semilang sementara dalam bahasa Jawa dan di Indonesia pada am­nya, ikan keli dikenali ‘iwak lele’. Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di kawasan Pahang iaitu Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan.Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera.Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting. Antara jenis ikan keli yang boleh didapati ialah Ikan Keli Kayu (Clarias batrachus), Ikan Keli Bunga (Clarias macrosephalus), Ikan Keli Eksotika (Clarias gariepinus), Ikan Keli Limbat (Clarias neuhorfii), Ikan Keli Mata Kati (Clarias spp), Ikan Keli Rusia (Clarias spp), Ikan Keli Afrika (Clarias spp), Ik…

Manisan penyeri majlis perkahwinan

Imej
Oleh ASHRIQ FAHMY AHMAD
ashriq.ahmad@utusan.com.my Buat masa ini Rohana hanya memiliki dua unit dapur yang dibekalkan oleh MARDI.
DIJADIKAN sebagai buah tangan bagi tetamu yang hadir di setiap kenduri kahwin, gula-gula atau manisan Terengganu merupakan antara makanan popular di negeri pantai timur tersebut.

Usahawan industri kecil sederhana (IKS) Rohana Md. Noor, 49 menjadikan manisan tersebut sebagai punca pendapatan utamanya.

Bermula daripada suka-suka akhirnya Rohana membuka sebuah bangsal berhampiran rumahnya untuk membuat manisan yang semakin mendapat perhatian masyarakat kampungnya.

“Saya tidak memiliki pelajaran yang tinggi, jadi saya cuba-cuba buat gula-gula ini dan jual kepada pelajar sekolah dan orang ramai sekitar kampung," katanya ketika ditemui dalam program lawatan bersama Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) di Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.

Jelas Rohana lagi, gula-gula atau manisan tersebut bukanlah produk baru, malah produk makanan…

Ahmad tauke belangkas

Imej
Oleh Mohd Sabran Md Sani
Kepakarannya terhadap spesies belangkas yang terdapat di Kuala Sedili, Kota Tinggi, Johor, tidak boleh dipertikaikan kerana berpengalaman mengendalikan haiwan eksotik itu hampir 30 tahun.
Ahmad Mustafa, 47, mampu mengenali jantina belangkas dengan mudah, selain mengetahui usia belangkas yang dijual nelayan kepadanya. 
Ketika membelek-belek haiwan itu di pusat pengumpulannya, baru-baru ini, dia dilihat menekan kulit belangkas dengan tangan bagi menentukan usianya sebelum menasihatkan agar ia dilepaskan semula ke laut kerana berkulit lembut.

Usia seperti itu tidak sesuai untuk tujuan urus niaga kerana ia baru menjangkau sembilan tahun, sedangkan tempoh me­ngawan ketika berusia 10 tahun ke atas.
Selain belangkas muda, dia juga menasihatkan nelayan supaya melepaskan belangkas jantan yang mempunyai saiz lebih kecil supaya haiwan itu dapat mengawan dengan belangkas betina lain.
Bermodalkan RM100,000, Ahmad membangunkan pusat penternakan berkenaan dengan memb…