Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2013

Kiosk keropok lekor

Imej
Penggunaan mesin khas untuk menguli tepung keropok lekor menjadikan kerja penghasilan makanan tersebut lebih mudah.


SEBUT sahaja berkenaan produk makanan berasaskan ikan, pastinya ramai akan teringat kepada Terengganu.

Negeri yang sedang pesat membangun itu bukan sahaja terkenal dengan pelbagai produk makanan berasaskan ikan malah turut kaya dengan budayanya.

Keropok lekor umpamanya telah menjadi ikon produk makanan kepada Terengganu di mana makanan tersebut di hasilkan secara besar-besaran untuk dipasarkan ke seluruh negara

Jika dahulu, keropok lekor hanya dinikmati oleh masyarakat Terengganu khususnya di waktu santai tetapi kini, dengan bertambahnya permintaan serta keberkesanan proses pemasaran, produk tersebut boleh dinikmati oleh hampir seluruh rakyat negara ini.

Fenomena tersebut diakui oleh pengusaha produk sejuk beku, Sinku Manufacturing Sdn. Bhd., Zalehah Mohamad.

Katanya, permintaan terhadap produk makanan berasaskan ikan amat tinggi terutamanya keropok lekor.

''Saya memula…

Petik kopi lebih mudah

Imej
Mohd. Zainal Abidin Johari menunjukkan alat pemetik kopi yang dihasilkan.


Bagi peminat teh atau kopi, pastinya mahukan produk yang bernilai tinggi dan sedap dengan harga yang berpatutan.

Namun, terfikirkah anda tentang penat lelah pekerja yang bertungkus lumus mengumpul kopi mahupun teh di ladang-ladang?

Masihkah anda ingat akan iklan beras yang mahu menyedarkan kita rakyat Malaysia agar menghargai beras biar pun hanya sebutir menerusi slogan Sebutir beras ibarat setitis peluh petani.

Jika menyusuri kaedah pemetik kopi mahupun teh di ladang-ladang, pekerja menggunakan tangan yang mana kaedah tersebut amat perlahan menjadikan produksi juga lambat.

Oleh yang demikian, seorang pegawai penyelidik, Jabatan Penyelidikan dan Inovasi, Giat MARA, Mohd. Zainal Abidin Johari mencipta sebuah peralatan khas untuk memudahkan proses memetik kopi.

Katanya, secara kebiasaan, pekerja mengutip menggunakan tangan kosong dan biji kopi dimasukan ke dalam bekas secara manual.

"Kaedah ini amat perlahan kerana …

Business Model Canvas (BMC)

Rancang Bisnes gaya Mudah dan Berkesan dengan BMC.
BUSINESS MODEL CANVAS (BMC) atau KANVAS BISNES MODEL adalah merupakan satu alat yang digunakan untuk merangka model bisnes. Business Model atau Model Bisnes adalah susun atur atau kerangka perancangan sesebuah bisnes untuk mencipta, menyampaikan, dan mendapat NILAI yang ditawarkan oleh bisnesnya. Secara mudah, model bisnes merangkumi bagaimana mencipta Nilai yang dimahukan pelanggan, bagaimana menyampaikan Nilai tersebut, dan bagaimana mendapat hasil daripada Nilai tersebut. Kanvas Bisnes Model pula ialah Pelan Rancangan Model Bisnes dalam satu muka. Idea kanvas ialah satu tempat kita melontar idea, menilai idea tersebut dan membuat perubahan dengan mudah. Ia adalah satu papan putih (atau hitam) yang diconteng pelbagai idea dalam kerangka mencipta satu model bisnes yang unggul. Cuba fikir bagaimana kita mahu: 1) Mulakan Bisnes?
2) Survive dalam Bisnes?
3) Sustain (Kekalkan) Bisnes
4) Menang dalam Persaingan (Win the Competition)
5) Menang TANP…

Party Set with stand

Imej
VR-4263 PORCELAIN 23PC PARTY SET WITH STAND * KK Collection * Ipc Center Bowl + Cover 23cm * 5pc Side Bowl + Cover 18xm * 5pc Small Bowl + Cover 5cm : 
Harga: RM385.00

COD sahaja di Johor dan Kuala Lumpur.

Untuk membeli, sila sms ke 019-7589774 (Nizam). Arahan mudah selanjutnya akan diberikan dalam sms.
Atau anda juga boleh PM inbox kami untuk belian secara borong.Jaminan kami, anda pasti akan berpuas hati !

Baka ayam kampung terbaik

Imej
MARDI bercadang mengeluarkan 10,000 ekor ayam kampung seminggu bagi menampung permintaan.
Gallus gallus adalah nama saintifik bagi ayam hutan merah, Gallus varius untuk ayam hutan hijau, Gallus sonneratii untuk ayam hutan kelabu dan Gallus lafatetii untuk ayam hutan Ceylon atau Sri Lanka.

Namun bagi kebanyakan daripada kita semuanya ialah ayam kampung yang secara mudahnya baka ayam tempatan berwarna perang balung merah, badan tegap dan dibiar berkeliaran atau lepas bebas.

Ayam pedaging dan penelur yang diternak secara komersial serta besar-besaran kini adalah berasal daripada spesies ayam hutan merah.

Berbanding ayam pedaging dan penelur komersial, ayam kampung tidak menjalani proses pembiakbakaan yang sistematik walaupun berasal dari ayam hutan merah.

Azlina Azma Ismail Affendee menunjukkan seekor ayam kampung hasil penyelidikannya di Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang.
Proses pembiakbakaan yang tidak terkawal serta sistematik telah menghasilkan ayam kampung pada hari ini yang mempunyai p…

Alkisah 2 biji benih

Imej
2 biji benih di bawah tanah subur…

Benih 1: “Saya nak tumbuh. Saya nak tumbuh akar saya dalam ke dalam tanah mencari air, dan pucuk saya membesar membuka tanah di atas supaya mendapat sinar matahari dan memberitahu dunia musim bunga sudah tiba… Saya nak merasai kehangatan pancaran matahari dan embun pagi…”

Dengan azam demikian, benih 1 tumbuh dan berbuah…

Benih 2: “Kalau saya tumbuh akar ke dalam tanah, saya tak pasti apa yang saya akan temui dalam kegelapan. Jika saya tumbuh ke atas membuka tanah, ia mungkin merosakkan pucuk saya jika tanah keras… apa kata bila daun saya buka dan ada siput nak makan, apa yang saya boleh buat? Jika saya mula berbunga, ada budak kecil datang memetik bunga, apa saya nak buat… jadi elok, saya tunggu line clear dulu sebelum berbuat apa-apa.”

Benih 2 menunggu dan tidak tumbuh.

Tetiba satu hari, ada seekor ayam datang mencari makan, mengorek tanah yang di mana Benih 2 ditanam, dan terus menelan Benih 2 yang masih tertunggu-tunggu bila nak tumbuh.

Wahai anakku,

Kua…

Raffles

Imej
Ruffles Set ---- 1 bedsheet with ruffles 4 Pillow cases (With ruffles or oxford) 

1 bolster case. Tawaran Harga Istimewa: RM180.00 (tidak termasuk pos)

Berminat?
Boleh SMS saya untuk langkah pembelian:
019 -7589774 (Nizam) atau emailkan ke nizamsky@gmail.com

Eksklusif baju Melayu denim

Imej
Oleh SYALMIZI HAMID
ABD. LATIF sudah lebih 20 tahun berkecimpung dalam dunia fesyen baju Melayu.
BAJU Melayu sinonim dengan sambutan Aidilfitri. Bagaikan menjadi pakaian rasmi pada 1 Syawal, pelbagai warna busana tradisional itu memeriahkan lagi sambutan lebaran. Baju Melayu teluk belanga dan baju Melayu cekak musang sudah menjadi signatur pakaian tradisi itu sejak zaman berzaman. Namun, perkembangan fesyen global menuntut perubahan kepada gaya penampilan busana itu. Seiring transformasi tersebut, butik baju Melayu Lat’s Collection turut tidak mahu ketinggalan meraikan perubahan global dengan menyuntik elemen moden dalam sehelai baju Melayu. Memperkenalkan fesyen-fesyen baru yang lari daripada gaya statik pakaian itu, pemilik Lat’s Collection, Abd. Latif Saiman, 45, menjelaskan permintaan generasi baru terhadap baju Melayu tidak pernah surut saban tahun, biarpun perlu bersaing dengan pelbagai pakaian moden lain. “Golongan muda tidak mahu kalah dalam berfesyen pada hari lebaran. Bagaimanapu…

Adakah usahawan dilahir ataupun dicipta?

Imej
Dalam Business Horizons, Edisi September-Oktober 1986, John G Burch menyatakan bahawa seseorang usahawan harus mempunyai sembilan sifat keperibadian seperti berikut:


Keinginan untuk mencapai: daya usaha untuk mengatasi masalah dan melahirkan usaha niaga yang berjaya.Kerja keras: sikap mabuk kerja.Sikap pembelaan: kesanggupan mengetuai dan mengawasi usaha mereka sehingga ia boleh berdikari.Pengakuan bertanggungjawab: kesanggupan memikul tanggungjawab kepada usaha-usaha dari segi moral, undang-undang dan mental.Orientasi ganjaran: keinginan mendapat ganjaran untuk ikhtiar; ganjaran boleh mengambil bentuk selain daripada wang, seperti pengiktirafan dan rasa hormat.Sikap yang optimistik: pengamalan falsafah bahawa masa kini adalah masa yang terbaik dan apa-apa sahaja dapat dilakukan.Orientasi kepada kecemerlangan: pencapaian sesuatu yang dapat memberi kebanggaan.Pengurusan: kemahiran dalam penggabungan bahan-bahan usaha serta dalam pengelolaan manusia.Orientasi mendapat untung: keinginan m…

Quilt Bedspread

Imej
100% cotton, LAUREA 606

(1 quilt bedsheet, 2 pilllow cases.)

350-380 threads count


Ia didatangkan dengan tawaran Harga Istimewa: 

RM190.00 (tidak termasuk pos)

Berminat?
Boleh SMS saya untuk langkah pembelian:
019 -7589774 (Nizam) atau emailkan ke nizamsky@gmail.com

Ternak Jamnapari sebagai percubaan

Imej
Memberi makan kepada ternakan menjadi rutin kepada Mohd. Sakdan Kamsah meskipun sibuk dengan urusan lain.

SAYA berminat untuk menternak kambing sejak dari kecil lagi. Selain boleh memberi sumber pendapatan tambahan, ia juga merupakan satu pekerjaan mengikut sunnah nabi," kata bekas Pengurus Agensi Iklan, Mohd Sakdan Kamsah.

Oleh kerana minat yang mendalam, dia sanggup membelanjakan wang sendiri untuk menternak pelbagai jenis kambing yang menjadi sumber pendapatan keduanya.

Mohd. Sakdan berkata, kesungguhan itu dibuktikan dengan kesanggupannya membelanjakan kira-kira RM25,000 untuk menyediakan kelengkapan khusus untuk keperluan menternak kambing.

''Nasib saya agak baik apabila pada mulanya ada penternak ingin menjual sebuah kandang dengan harga RM15,000 yang mempunyai 35 ekor kambing.

''Selepas tiga bulan kambing itu membiak dan mendapat lagi 11 ekor dan kini jumlah kambing yang diternak telah mencecah 60 ekor.

''Dari situ bermulalah aktiviti penternakan kambing …

4 cara bersyukur ketika hadapi penolakan jualan

Imej
oleh: Rosli Baharuddin

Amat mengecewakan apabila dengan begitu mudah kita kehilangan apa yang kita hajati ketika melakukan jualan. Ia merupakan suatu perasaan kehilangan yang besar dan cukup merugikan apabila ianya benar-benar terjadi.

Kita merasa yakin untuk mengecapinya dengan mudah tetapi malangnya dengan mudah peluang ini hilang sekelip mata. Inilah antara halangan terbesar dan yang paling ditakuti oleh kita ketika mahu melakukan sesuatu jualan.

Apa yang disangka mudah untuk memperolehinya sebenarnya tidak mudah untuk kita perolehinya ketika melakukan jualan. Antara kegagalan biasa yang kita hadapi ketika melakukan jualan ialah seperti:

Gagal dalam mendapatkan penutupan jualanGagal dalam mendapatkan temu janjiGagal untuk bertemu dengan prospek walaupun temu janji telah ditetapkanGagal memberikan sinar harapan kepada bakal pembeli atau pelanggan ketika pembentangan jualan dilakukanGagal mendapatkan kembali para pelanggan yang telah setia berurusan dengan kita.
Ia sememangnya amat mengec…

Mesin membuat kiub ais

Imej
Mesin untuk menghasilkan kiub ais yang telah siap di bengkel ZDA, Rawang.
MASYARAKAT Malaysia pada masa kini, amat menggemari minuman ais. 

Setiap kali mereka keluar bersama-sama keluarga, rakan-rakan mahupun sesiapa sahaja, pasti mereka meminta pesanan minuman berais, seperti milo ais, teh 'O' ais, nescafe ais dan sebagainya.

Ruangan inovasi kali ini, menampilkan mesin membuat ais kiub. Mesin ini dapat memudahkan dan menjimatkan masa pengguna terutamanya dari kalangan peniaga yang memerlukan ais dalam kuantiti yang banyak dan masa yang pantas.

Mesin membuat ais kiub atau disebut juga ice maker adalah mesin membuat ais batu secara automatik.

Mesin ini sangat sesuai digunakan untuk restoran, kafeteria, rumah dan sebagainya.

Ini kerana ais batu yang dihasilkan berbentuk seperti kotak-kotak kecil. 

Pengguna hanya perlu memasukkan sahaja ais ke dalam gelas tanpa bersusah payah lagi memecahkan blok ais dan sebagainya.

Mesin membuat ais kiub ini sangat membantu para peniaga industri kecil …

Elaun, dividen dan cukai pendapatan peribadi businessman

Imej
Ainon Mohd. Dari kelas ABS

Elaun, dividen dan cukai pendapatan peribadi bisnesman....

Apabila kita mempunyai syarikat sendirian berhad, kita membayar modal saham. Kita juga berkerja sebagai staff dalam syarikat kita itu.

Kita menerima:

1. Gaji sebagai staff
2. Dividen dari saham yang kita bayar

Sebagai pemilik saham syarikat, kita menerima keuntungan pada hujung tahun dalam bentuk dividen. Lazimnya dividen itu memang banyak, boleh berpuluh ribu, boleh beratus-ratus ribu.

Apabila kita terima gaji dan dividen dalam bentuk wang tunai, cukai pendapatan kita tinggi.

Bagi mengurangkan cukai, kita boleh kurangkan gaji dan dividen tunai kita itu dengan meminta syarikat menaikkan 'perks' yang layak kita terima.

Contoh perks:

1. Kereta yang dibelikan untuk kegunaan kita dan kos maintainance.
2. Perbelanjaan membeli minyak dan toll yang boleh kita claim.
3. Bill farmasi, klinik dan hospital.
4. Bill langganan akhbar internet, buku dan majalah.
5. Elaun telefon dan pakaian kerja.
6. HP, laptop dll alat k…

Strategi Perniagaan Kencang Gaya Abdul Rahman bin Auf

Imej
Assalamualaikum dan salam kejayaan buat para pembaca Majalah Niaga yang setia sekalian.  Artikel kali ini membawakan perkongsian tentang strategi yang diamalkan oleh tokoh perniagaan Islam yang tidak asing lagi iaitu Abdul Rahman bin Auf r.a. Seperti yang pembaca sedia maklum, Abdul Rahman bin Auf merupakan salah seorang sahabat Rasulullah SAW yang hartawan namun tetap zuhud. Beliau telah banyak membelanjakan harta
kekayaannya ke jalan agama. Beliau adalah seorang usahawan yang termasyhur ketika itu (seorang bilionair jika dibandingkan dengan zaman sekarang). Salah satu perniagaan yang dijalankan oleh beliau adalah perniagaan unta. Beliau berjaya mendominasi perniagaan unta ini yang sebelum itu telah pun didominasi oleh kaum Yahudi. Persoalannya, bagaimana Abdul Rahman bin Auf mampu mematahkan strategi kaum Yahudi? Strategi #1 – Jual Unta Harga Kos Beliau menggunakan strategi jualan pada harga kos. Ya, unta-unta beliau dijual pada harga kos, bermakna beliau langsung tiada untung. Berke…

Dua petua apabila berunding

Imej
oleh Irfan Khairi

Dalam perniagaan, kita tidak lari dari rundingan, atau negotiation. Tidak kira, dengan pembekal, pelanggan, pengedar, dan sebagainya. Dalam buku The Art of Negotiation, dua petua untuk berunding dengan berjaya. 

Pihak yang ingin perundingan itu untuk berjaya, adalah pihak yang mempunyai kelemahan dalam rundingan tersebut. Ini bermakna, sekiranya anda ingin sesuatu rundingan itu berjaya, cara terbaik adalah, jangan tunjukkan bahawa anda ingin sangat perundingan tersebut berjaya. 

Be neutral… buat muka biasa sahaja. Lebih banyak anda beri sebab kepada pihak satu lagi berminat dengan permintaan anda, lebih baik terma rundingan yang anda akan dapat. 

Ini bermaksud, tunjukkan nilai dan manfaat sebanyak yang mungkin untuk pihak satu lagi menerima rundingan anda. Lain kali bila anda berunding, ingat dua petua ini. Anda akan dapat lihat kekuatan rundingan akan berpihak kepada anda.

Kebolehan berunding dalam perniagaan

Imej
Posted by Irfan Khairi under Tip Perniagaan Kebolehan berunding atau negotiation skill adalah satu lagi kebolehan yang perlu ada dalam menjalankan perniagaan. Dalam menjalankan perniagaan, anda tidak akan dapat lari dari berunding (negotiate) mungkin dengan pelanggan, pembekal, pengilang, rakan kongsi, pekerja, banker dan sebagainya… Salah tanggap yang paling besar dalam negotiation skill adalah, seseorang yang hebat dalam negotiating adalah yang bijak berbicara dan dapat memaksimakan pulangan diri sendiri- dalam erti kata lain, menang dalam apa jua perundingan. Sebenarnya, dalam berunding, tujuan anda bukanlah untuk memaksimakan pulangan anda. Tetapi, KUNCINYA adalah untuk mencipta keadaan win-win. Di mana, anda mendapat apa yang anda inginkan, serta, pihak sebelah lagi juga mendapat apa yang mereka inginkan. Dari mata kasar, sememangnya anda dilihat sebagai “pemenang” sekiranya anda dapat meraih keuntungan bagi pihak anda yang maksima melalui sebarang perundingan. Sebenarnya, keadaan in…