Sabtu, Ogos 30, 2014

Teknologi pertanian tepatPadi atau nama saintifiknya, Oryza sativa, merupakan makanan ruji bagi setiap rakyat di Malaysia dan negara-negara Asia. Dianggarkan seorang dewasa di Malaysia memerlukan hampir 77 kilogram (kg) beras setiap tahun menjadikan makanan asas tersebut amat penting kepada negara.

Jelapang padi di negara ini juga tidak kurang luasnya, di samping penggunaan baka dan varieti padi yang berkualiti tinggi setanding dengan negara-negara luar.

Di mana silapnya apabila kualiti beras yang dihasilkan masih tidak dapat menandingi beras dari luar negara.

Oleh itu ada alasan yang kukuh kenapa teknologi perlu memainkan peranan membantu memainkan peranan penting dalam usaha memperkasa industri padi dan beras tempatan.

Senario semasa menunjukkan tahap sara diri (SSL) keperluan beras negara masih kekal sebanyak 70 peratus manakala selebihnya adalah diimport.

Kerajaan telah menyasarkan kadar SSL meningkat sehingga 100 peratus menjelang 2015 apabila mendapati bekalan beras negara hanya mampu bertahan selama tiga bulan semasa krisis makanan pada tahun 2008.

Namun, bagaimanakah sasaran tersebut dapat dicapai sekiranya industri padi masih berada pada takuk lama? 

Malah industri tersebut juga sering dikaitkan dengan kadar kemiskinan.

Terdapat kajian dijalankan sekitar tahun 2010 mendapati kadar pendapatan pesawah di negara ini masih kekal pada kadar RM1,300 sebulan menunjukkan hasil pertanian tersebut diperoleh adalah tidak seberapa.

Jelaslah satu daripada pendekatan yang tidak boleh diketepikan ialah bagaimana teknologi memainkan peranan membantu memberi nilai tambah terhadap industri padi dalam setiap rantaian bekalan.

Terbaharu Universiti Putra Malaysia (UPM) menerusi Fakulti Kejuruteraannya memperkenalkan dua lagi teknologi yang boleh dimanfaatkan oleh industri dan juga penanam serta pengusaha tanaman tersebut.

Teknologi tersebut ialah mengesan kematangan padi dan satu lagi berkaitan pemetaan tanah bagi menentukan tahap kesuburan tanah atau SoilPro.

Menurut Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Biologi dan Pertanian Fakulti Kejuruteraan, UPM Professor Dr. Wan Ishak Wan Ismail, kualiti beras yang dihasilkan bergantung kepada masa padi dituai.

Jelasnya, penuaian padi pada masa yang tepat dapat menghasilkan kualiti dan hasil beras yang terbaik.

“Namun bagaimanakah kita dapat menentukan dengan tepat kematangan padi yang akan dituai?

“Rata-rata petani masa kini merupakan generasi baharu yang kurang berpengalaman berbanding generasi petani dahulu," katanya ketika ditemui di pejabatnya di UPM Serdang, baru-baru ini.

Ujarnya, petani generasi hari ini banyak bergantung kepada kemudahan teknologi, jentera serta maklumat yang disediakan melalui teori yang kadang kala tidak tepat terutamanya apabila keadaan cuaca yang tidak menentu.
“Pergantungan kepada teknologi terkini tidak salah, malah itu adalah fenomena di seluruh dunia yang tidak dapat kita elakkan.

“Oleh itu, kita perlu berevolusi seiring dengan perkembangan tersebut dengan menghasilkan alatan mahupun teknologi yang dapat menangani permasalahan yang dihadapi," katanya.

Terbaru, Dr. Wan Ishak bersama pelajar sarjananya, Choe Lip Haw berjaya menghasilkan teknologi mengenal pasti masa tuaian padi dengan kaedah pemprosesan imej.

Jelas Dr. Wan Ishak, teknologi tersebut menggunakan konsep menjangka masa tuaian yang sesuai menerusi gambar padi yang dirakam pada setiap peringkat usia.

“Setiap warna mempunyai nilai yang tersendiri, maka dengan menentukan warna kematangan padi dan daunnya, satu ramalan masa penuaian yang tepat dapat diperoleh.

“Kajian ini dilakukan bagi membantu petani untuk menentukan masa tuaian yang tepat seterusnya meningkatkan produktiviti," katanya.

Beras yang berkualiti dinilai berdasarkan peratusan head rice yang tinggi dan yang sempurna hanya boleh didapati daripada padi yang benar-benar matang.
Isi padi (beras) yang tidak matang adalah seperti kapur, rapuh dan mudah hancur apabila menjalani proses kisaran.

Padi yang terlalu matang atau terlebih masak juga menyebabkan penurunan kualiti beras, mudah rapuh, dan berisiko tinggi dimakan oleh serangga dan burung.

Oleh yang demikian penentuan masa yang benar-benar sesuai amat penting dan kritikal, malah perbezaan satu hari tuaian akan menyebabkan hasil yang diperoleh juga berbeza.

Kaedah yang sering digunakan oleh petani sebelum ini adalah dengan mencatat tarikh benih disemai dan mengira secara manual masa yang sesuai untuk proses tuaian.

Apabila hampir kepada masa menuai, petani akan meninjau keadaan padi dan memerhatikan perubahan tumbuhan tersebut daripada hijau kepada kuning keemasan secara manual.

Walaupun demikian, tidak semua petani mampu menentukan kadar kematangan padi dengan tepat dan ia bergantung kepada pengalaman petani tersebut.

Kajian dilakukan berdasarkan pemahaman terhadap maklumat morfologi padi yang sedia ada seperti kadar waktu perubahan warna padi dan kekerasan benih apabila menjelang masa tumbuhan tersebut matang.

Untuk menentukan masa tuaian dengan lebih tepat, berat serta kekerasan beras perlu dikaji terlebih dahulu untuk mengelakkan masalah beras rapuh.

Setelah waktu beras mencapai berat dan kekerasan maksimum diperoleh, maklumat tersebut akan dikaitkan pula kepada jangka masa selepas semaian.
Menerusi maklumat dan data keadaan padi dan beras sebelum dan selepas kematangan maksimum, kadar waktu penuaian yang tepat dapat ditentukan.

Menurut Dr. Wan Ishak, mereka menggunakan format imej RGB (merah,hijau,biru) kerana format tersebut dapat menentukan kadar warna dengan lebih tepat.

Kamera DSLR digunakan untuk merakam imej padi serta daunnya setiap hari dan diproses menggunakan komputer untuk mendapatkan nilai-nilai warnanya, manakala mesin penimbang untuk mengetahui perubatan berat dan mesin tekanan untuk mengetahui kadar kekerasan beras.

Menerusi kaedah tersebut, didapati berat padi meningkat menjelang tempoh kematangan namun akan menyusut selepas tempoh tersebut, manakala kekerasan benih akan meningkat secara mendadak dalam tempoh yang sama.
Dianggarkan berat padi akan menyusut sebanyak 1.5 peratus hanya selepas dua hari tempoh kematangannya jika tidak dituai dan faktor tersebut berkait rapat dengan kadar harga yang akan ditentukan.

Walau bagaimanapun,kematangan benih padi adalah tidak sekata bagi setiap tangkai iaitu, benih di hujung akan masak terlebih dahulu berbanding benih di sekitar pangkal tangkai.

Perbezaan tahap kematangan di antara hujung dan pangkal memakan masa lapan hari, oleh itu teknik penentuan masa penuaian yang sesuai menerusi teknologi imej amat perlu bagi menentukan hasil yang maksimum.

Ujar Dr. Wan Ishak, teknologi tersebut masih di peringkat prototaip dan akan dimuatkan menerusi aplikasi yang boleh dimuat turun ke dalam telefon pintar.
“Kita yakin, petani generasi masa kini boleh menggunakan teknologi tersebut dengan baik kerana setiap dari mereka pasti memiliki telefon pintar yang boleh mengambil gambar dan memuat turun aplikasi ini," katanya.

Teknologi itu juga diharapkan dapat mengatasi masalah penentuan masa penuaian yang sesuai terutamanya bagi mereka yang kurang berpengalaman sekali gus dapat mengurangkan kerugian yang sering dialami akibat penuaian yang tidak tepat.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140825/ag_01/Teknologi-pertanian-tepat#ixzz3BqUw7skU
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Khamis, Ogos 28, 2014

Kursus Affiliate

PERHATIAN! 
Mahukah Anda Jika Saya Tunjukkan Bagaimana Menjana Income Lumayan Di Internet Tanpa Perlu Menjual Produk Sendiri?

Inilah teknik sama yang telah saya gunakan sehingga berjaya menjana lebih RM14,508 di internet tanpa menjual produk saya sendiri!

 

Isnin, Ogos 25, 2014

Jom berhenti merokokKetahui Bagaimana Anda Boleh Berhenti Merokok Untuk Selama-lamanya Dalam Masa 3 Minggu Tanpa Perlu Mengambil Sebarang Ubat atau Herba atau sebarang makanan pelik!

Ahad, Ogos 24, 2014

Jana wang di rumahSUDAH BOSAN BEKERJA DI PEJABAT?
INGIN LUANGKAN LEBIH BANYAK MASA BERSAMA KELUARGA?

SUDAH TIBA MASANYA UNTUK ANDA MENJANA PENDAPATAN HANYA DARI RUMAH!

Sabtu, Ogos 23, 2014

77 tip dan teknik dekorasi bajet

Ya! Kediaman Anda Akan Berubah Menjadi Cantik Dan Menarik Tanpa Perlu Berbelanja Lebih. Ingin Tahu Caranya?

Jumaat, Ogos 22, 2014

Bisnes burgerRamai yang menyedari bahawa bisnes burger mempunyai potensi yang besar untuk buat duit jika dilakukan dengan betul dan bersungguh-sungguh. 

Mungkin di luar sana, agak sukar untuk mendapat panduan terutamanya daripada pengusaha yang berjaya jadi saya kongsikan di sini tip bagaimana untuk buat duit dengan bisnes burger.

Khamis, Ogos 21, 2014

Ingin buat duit dengan bakul rotan?

Assalam.

Adakah anda berminat menjalankan perniagaan hanya dari rumah?

Tahukah anda bahawa rotan merupakan sumber yang baik dan murah untuk bermula.

Sekiranya berminat, boleh klik di gambar di bawah.

Rabu, Ogos 20, 2014

Jom langsingSudah Jemu Dengan Pelbagai Kaedah Rawatan, Senaman, Ubat-ubatan Mahupun Amalan Diet Menguruskan Badan Yang Tidak Pernah Berhasil?

Mari Saya Tunjukkan Anda Teknik, "Bagaimana Menguruskan Badan Dengan Mudah & Selamat TANPA Perlu Mengambil Sebarang Pil Mahupun Menjalani Rawatan Pelangsingan Yang Mahal!"

Ahad, Ogos 17, 2014

Pesara Mardi jadi usahawan ternakan

 

Melangkah masuk ke Ladang Triple I di Kampung Tengah, Lenggeng, Negeri Sembilan kelihatan ladang jagung, kotak sarang kelulut, kandang biri-biri Dorper, reban ayam kampung dan kolam ikan tilapia. 

Semuanya dimajukan menggunakan teknologi Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) untuk membangunkan tapak projek berasaskan teknologi ternakan dan tanaman. 

Selain itu terdapat teknologi sampingan seperti pemprosesan silaj daripada batang jagung dan rumput pilihan dan baja bio-organik bersasaskan mikroorganisma efektif 'GENKiMO'.

Ladang diusahakan oleh tiga anak muda, Mohd Inam-ul Hasan lulusan Diploma Lanjutan dalam Mekatronik; Mohamad Imranul Husian lulusan Ijazah Undang-Undang dan Mohamad Ikramul Iman yang masih menuntut di Institut Pertanian RISDA. 

Walaupun berkelulusan bukan dalam bidang pertanian tetapi darah yang mengalir daripada bapanya, Dr. Mohmad Mustafa, pesara MARDI telah menimbulkan minat dalam dunia pertanian. 

"Segalanya bermula dengan cepat selepas saya bersara tiga bulan lalu, saya mula aktif menjadi penasihat Triple I menggunakan segala pengalaman yang ada," katanya semasa ditemui di ladangnya.

Berkelulusan Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Perubatan Veterinar dari Universiti Edinburgh, United Kingdom (UK), Dr. Mohmad telah berkhidmat dengan MARDI selama 34 tahun. 

Berpengalaman dalam bidang ternakan ruminan terutama kambing dan biri-biri, membawa Dr. Mohmad ke Afrika selama lapan tahun sebagai Atase Pertanian di bawah program Bantuan Kerjasama Teknikal (MTCP), Malaysia-Mali dan Malaysia -Malawi.

"Saya ditugaskan membantu petani di sana bagi program basmi kemiskinan dan memastikan program keselamatan makanan berjalan lancar dan ekonomik bagi memajukan kehidupan penduduk tempatan," katanya.

Di sana, Dr. Mohmad menjalankan penyelidikan dan mengambil peluang membawa bahan genetik berfaedah bagi meningkatkan industri perternakan negara. Pada tahun 1999 beliau memperkenalkan kambing Boer dan pada 2006 memperkenalkan biri-biri Dorper yang mana MARDI telah mengimport baka tersebut. 

"Melalui R&D berterusan ketika itu, pihak MARDI telah memperkenalkan Boer dan Dorper kepada penternak. Kini terdapat 30,000 ekor baka Boer dan 20,000 ekor baka Dorper di seluruh negara," katanya.

Ditanya mengapa beliau memilih baka Dorper, Dr. Mohmad berkata Dorper lebih senang dan ekonomik untuk dipelihara berbanding baka-baka lain. 

"Sifat semula jadi biri-biri yang meragut, membuktikan Dorper mudah dipelihara, tahan penyakit, kadar pertumbuhan dan pembiakan tinggi serta cepat mencapai berat matang. 

"Dorper mencapai berat sembelihan 30 hingga 35 kilogram (kg) pada umur enam hingga lapan bulan. Pada umur setahun Dorper mencapai berat badan 40 hingga 50 kg yang sesuai untuk akikah dan korban," katanya. 

Menurutnya, Dorper sangat sesuai untuk akikah dan korban kerana peratusan karkas (daging) tinggi, lembut dan berjus. 

Dr. Mohmad menyangkal dakwaan biri-biri dikaitkan dengan lemak dan kolestrol. 

"Ini berkaitan dengan biri-biri import baka Merino yang diternak untuk bulu. Apabila biri-biri tidak dapat menghasilkan bulu kerana faktor usia, ia akan disembelih untuk daging dan dieksport. 

"Biasanya Merino disembelih setahun sebelum dieksport dengan harga murah.
"Di sini kami memastikan Dorper yang disembelih tidak melebihi usia setahun, tiada lemak, kolestrol serta tidak hamis," katanya. 

Dr. Mohmad berkata, syarikat Triple I Ranch Sdn. Bhd. milik anak-anaknya telah didaftarkan di bawah program Agropreneur Muda bimbingan MARDI.

Syarikat mendapat khidmat nasihat daripada pakar MARDI dalam program pemindahan dan promosi teknologi MARDI di samping pinjaman bantuan peralatan pertanian. 

"Kami telah membangunkan tapak projek untuk melatih usahawan ternakan khususnya golongan muda bagi latihan hands-on dalam penternakan Dorper.
"Dengan kemudahan yang telah disiapkan, usahawan akan dilatih dengan modul pakej teknologi sama seperti di MARDI. Usahawan akan dilatih daripada awal pembangunan infra meliputi kawasan pastura, pembinaan kandang sehingga pengurusan dan pemasaran ternakan. 

"Pakej teknologi yang ditawarkan melibatkan penyediaan ternakan (baka jantan dan induk betina) dan khidmat nasihat berterusan bagi usahawan baru yang berminat dalam penternakan Dorper," katanya lagi.

Dr. Mohmad berkata, syarikat juga menjual baka Dorper sama ada untuk ternakan, sembelihan atau peliharaan selain silaj jagung dan rumput untuk makanan ternakan, serta baja bio-organik GENKiMO. 

"Saya berharap ramai pesara khususnya dari Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani tampil menceburkan diri dalam pertanian bagi meningkatkan industri pertanian negara sekali gus menyahut hasrat kerajaan untuk mengurangkan kadar import makanan negara. 

"Saya yakin pertanian adalah perniagaan yang berdaya maju jika ia dijalankan berasaskan teknologi yang produktif dan inovatif," katanya.

Rabu, Ogos 13, 2014

Ebook Teknik 7 Naga
TEKNIK 7 NAGA
==========

Teknik ini akan mendedahkan:

1. Lubuk Berjuta Database Prospek Percuma.
2. Teknik Pukau Lebih Banyak Pelanggan.
3. Teknik Pemasaran Percuma Tanpa FB Ads.
4. Teknik Jimat Tak Perlu SMS.


..

Harga:

Ebook ini dijual dengan harga serendah RM50 sahaja!
..

pe

Bagaimana untuk melanggan ebook T7N?


BAYARAN RM50 UNTUK PEMBELIAN 
KE AKAUN :MAYBANK : 1510-7116-7133

AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH


@


CIMB BANK : 0506-0078-123525


AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAHSMSkan


NAMA PENUH
NO. TRANSAKSI
ALAMAT EMAIL
KE
019-7589774 (Nizam)

Saya akan berikan link untuk anda download Ebook Teknik 7 Naga!

Peluang jana pendapatan dari rumah

Adakah anda berminat untuk bekerja dari rumah dan menjalankan membuat kerja yang ringkas mengikut kesesuaian masa anda tetapi dibaya...