Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2014

Arnab baka popular

Imej
Bentuk badannya yang comel dan bulu yang bersih serta jinak antara faktor ramai orang menjadikan arnab sebagai haiwan peliharaan.

Berdasarkan kepada ilmu zoologi, haiwan jinak tersebut sebenarnya mempunyai pelbagai spesies dan beberapa ciri istimewa yang wajar diketahui.

Sama seperti kucing sebagai haiwan mamalia, arnab berdarah panas, membiak dengan melahirkan, menjaga dan menyusukan anak tetapi ia menjadi mangsa buruan oleh haiwan karnivor.

Antara ciri-ciri arnab ialah mempunyai telinga yang panjang yang bertindak sebagai penyisih haba dan juga deria pendengaran sensitif bagi membantu arnab mengesan musuh.

Arnab juga mampu bergerak pantas dengan cara melompat dan boleh di dapati di pelbagai kawasan dan iklim, dari kawasan tundra, suhu sederhana, tropika dan gurun.

Terdapat beberapa spesies arnab tetapi yang paling popular di negara ini dan dijadikan haiwan peliharaan ialah Holland Lop, Netherland Dwarf dan Mini Rex.
Menurut seorang anggota Kelab Arnab Malaysia (MRC), yang juga pengkaji ar…

Cypreme-Penawar Alternatif Moden Penyakit Kencing Manis

Imej
Ada 2 keadaan bagaimana kencing manis terjadi:

1. Pankreas gagal berfungsi baik kerana asid banyak.
2. Insulin gagal berfungsi dengan baik untuk membuka pintu-pintu sel untuk gula memberikan tenaga, kerana itu anda mungkin hadapi keletihan cepat.

Jadi...

Bagaimana Cypreme berfungsi?

1. Cypreme mencuci pankreas dan meneutralkannya. Jadi, apabila pankreas yang berasid dineutralkan, insulin dapat dikeluarkan dengan baik oleh pankreas.
2. Cypreme mencuci darah dan menurunkan kadar gula.

Berminat?
Pm saya segera.
Boleh juga sms/whatsapp ke 019 7589774 Nizam

Kaya dalam masa singkat

Imej
Baharuddin Mohamed
Nak kaya dalam masa 60 hari je....tak percaya, cuba baca cerita ni sampai habis
Minggu lepas saya ke perlis, saya bertemu seorang usahawan tani. Kerjanya bercucuk tanam, katanya dengan tanah kita boleh buat duit. Saya mula tertarik dengar dia bercerita bila dia menjual jagung dan mendapat hasil jualan RM350 ribu semasa pesta MAHA yang lepas. Saya korek rehsianya. Dia menanam jagung dan menjual jagung. Dia menanam ikut musim. Jagung dijaga dari mula tanam hingga tuai hanya 60 hari. Rahsianya kita perlu tahu bila mahu kita tanam , dan bila masa menuai. kalau lambat sikit jagung tak dapat dijual. Se ekar kita dapat 21 ribu pokok jagung. Jagung manis perlukan air yang cukup. Modal untuk sepokok jagung adalah 0.45 sen. Bermakna jika kita menjual sebiji Seringgit, bermakna kita untung 0.65 sen sebiji. Seekar untung bersihnya adalah RM11,962.50. Kalau 5 ekar atau 10 ekar mungkin anda sudah boleh mengiranya. Sahabat saya mempunyai 150 ekar tanah yang di sewa dengan kerajaan ne…

Ladang ternak orang muda

Imej
TENTU ramai yang bersikap skeptikal apabila mendengar cerita orang muda terbabit dalam bidang ternakan. Malah mungkin ada yang akan anggap itu sebagai tidak relevan, lebih-lebih lagi ladang yang diusahakan itu berhampiran kesibukan kota raya metropolitan. Namun, jika usaha dan kemahuan itu semua bukan sesuatu yang mustahil.

Hal tersebut dibuktikan oleh Pengarah Urusan Wawasan Anak Bumi Sdn. Bhd., Datuk Asmawi Kassim dengan membuka sebuah lagi ladang di Batu 10, Cheras, Selangor.

Pembukaan ladang tersebut merupakan kerjasama Asmawi bersama blog hiburan terkenal, www.rotikaya.com yang selangkah memajukan perniagaan di bidang ternakan.

Diterajui sendiri oleh Asmawi dan dua lagi rakan kongsi iaitu Shahrizan Salleh dan Nor Hamzie Md. Hambali, pembukaan ladang tersebut merupakan hasil promosi daripada kelab Generasi Transformasi Ruminan (GTR) yang ditubuhkan sebelumnya.

Menurut Nor Hamzie, dia telah lama berminat dalam bidang ternakan, namun tidak berpeluang berikutan kurangnya ilmu berkaitan.

N…

Bisnes Burger Bakar

Imej
Fenomena burger bakar!

Semakin hari semakin menjadi-jadi. Pelanggan sanggup berbelanja berpuluh ringgit untuk seketul burger!

Bagaimana nak jana RM15,000 sebulan, kini didedahkan!

Tawaran Pakej Umrah 2014

Imej
Saya mewakili syarikat Mumtaz Travel ingin mewar-warkan pakej umrah 2014 bagi tarikh yang tertera.


WARGAKERJA MUMTAZ TRAVEL Memperkenalkan wargakerja Mumtaz Travel Macam Comel Je Macam Cantik Je Macam Kenal Je Ye,Inilah Kami..Tiada Yang Rahsia p/s: pastinya anda pernah melihat kami…

Untuk maklumat lanjut : MUMTAZ TRAVEL SDN. BHDNo 20-01 Jalan Kolam Air Satu,Nong Chik Heights80100 Johor Bahru, Johor
Tel : 07-2072717 Fax : 07-2072718 layari blog www.mumtaztravelsb.blogspot.com Buat sesiapa yang berminat, boleh hubungi saya sekarang bagi urusan pendaftaran, tempahan dan sebagainya dan segala urusan rasmi adalah dengan wakil syarikat yang sah.  Talian 019-7589774 (Nizam) atau emailkan ke nizamsky@gmail.com Boleh juga layari blog baru saya ini di sini: Pasport Global

Biztalk MARDI lahir usahawan belia

Imej
SEBAHAGIAN peserta mendapatkan khidmat nasihat daripada usahawan berjaya.
Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) terus menggiatkan program dalam menyokong usaha Kementerian Pertanian dan Indsutri Asas Tani (MOA) untuk melahirkan sebanyak 1000 agropreneur muda.

Bagi menjayakan hasrat tersebut satu program khas yang dikenali sebagai Biztalk Pakej Perniagaan Usahawan Muda 2014 telah dianjurkan oleh Program Agropreneur Muda MARDI dengan kerjasama Unit Agropreneur Muda (UAM) MOA.

Program tersebut dilaksanakan adalah bertujuan melahirkan usahawan muda bagi menjadikan sektor pertanian sebagai sektor moden dan dinamik selain menjanjikan pendapatan yang tinggi serta lumayan.

Menurut Pengerusi Lembaga Pengelola MARDI, Datuk Mohd. Fadil Osman, kementerian menyasarkan 1000 usahawan tani setahun menerusi sembilan agensi dan tiga jabatan di bawah kementerian tersebut.

Ujarnya, setiap agensi dan jabatan tersebut pula perlu melahirkan 100 usahawan tani.

“Sehingga kini, sebanyak 2,484…