Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2016

Takaful Anak

Imej
En Prospek, boleh saya tahu, anda ada berapa anak sekarang? Dua!
Katalah isteri anda mengandung lagi, adakah anda mampu untuk membesarkan anak ketiga anda?
Rasanya saya mampu!
En Prospek, bolehkah anda pastikan apabila anak anda telah dewasa, mereka akan menjaga anda pada usia tua?
Saya tidak pasti!
En Prospek, saya ada seorang budak untuk anda ambil sebagai anak angkat. Apa yang diperlukan adalah anggap dia sebagai anak ketiga anda.
Belanjakan jumlah yang sama sebagaimana anda lakukan dalam membesarkan kedua-dua anak anda yang sebelum ini.
Tetapi izinkan saya pastikan kepada anda yang anak ini akan menjaga anda pada usia tua, beliau akan menyumbangkan pendapatan untuk menyara kehidupan anda.
Sekiranya anda meninggal dunia lebih awal daripada yang dijangkakan, beliau akan mengambil alih tanggung jawab perbelanjaan keluarga anda.
Mahukah anda mengambil anak ini sebagai anak angkat?
Sudah tentu. Di mana saya boleh dapatkan beliau?
Anak ini dipanggil Takaful Anak.
Saya sedia membantu. . Ah…

Mula Tanam 7 Prinsip Ini Dalam Diri Kalau Anda Nak Kaya Cepat

Imej
Berdasarkan pemerhatian saya, ada beberapa prinsip penting yang diamalkan orang kaya-kaya dalam menyimpan kekayaan. Saya sendiri pun amalkan prinsip ni. Dan Alhamdulillah, ia memang berkesan: Prinsip #1 – Potong at least 10% daripada income bulanan untuk dijadikan simpanan untuk dilupakan. Simpan dan lupa. Jangan diingat-ingat lagi. Sampai satu masa, duit tu boleh dimanfaatkan untuk gandakan kekayaan melalui bisnes atau pelaburan. Prinsip #2 – Simpanan di tempat yang agak ‘susah’ dikeluarkanmacam Tabung Haji (tak ada kad ATM) dan simpanan emas. Kalau simpan dalam Tabung Haji, jangan sekali-kali ambil kemudahan pengeluaran melalui ATM Bank Islam atau Bank Rakyat. Kalau mudah dikeluarkan, duit simpanan tu tak akan bertahan lama. Dan lagi baik kalau serahkan buku bank tu kepada mana-mana ahli waris yang amanah. Bila benar-benar terdesak jer baru mintak buku tu. Prinsip #3 – Mulakan simpanan  sekarang walaupun sedikit. Tak kira berapa banyak pun jumlah yang kita mampu simpan setiap bulan,ya…