Tidak sangka mereka memberi maklum balas yang positif terhadap
masakan tersebut dan sekali gus mengesyorkan supaya saya
mengkomersialkan kepada seluruh kakitangan di MARDI.
Apabila memikirkan sambutan dan permintaan yang tinggi daripada
mereka, secara tidak langsung membuka mata saya untuk cuba lakukan
secara sejuk beku dan jual apabila ada permintaan sahaja," katanya
ketika ditemui baru-baru ini.
Bermula daripada jualan secara kecil-kecilan kepada kakitangan MARDI,
Mohd. Shaari Nordin, 63, melihat resipinya itu boleh diperkenalkan
kepada orang ramai menerusi promosi kepada pasaran yang lebih luas.
Yakin bahawa ganjaran yang bakal diperoleh berlipat kali ganda, bapa
kepada empat orang anak itu tekad menggunakan kemahiran yang ada untuk
memulakan perniagaannya secara kecil-kecilan.
Selepas mendapat sokongan keluarga, dia kemudiannya mengeluarkan
modal permulaan sebanyak RM20,000 untuk membeli peralatan asas bagi
menyediakan sos spaghetti dan juga sosej.
Hasil perbincangan bersama ahli keluarga, mereka mencadangkan supaya
kami memulakan perniagaan sejuk beku berkonsepkan home made yang
diproses di rumah sahaja.
Apabila perniagaan kami mendapat sambutan dari orang ramai,
anak-anak menggalakkan supaya membuka premis perniagaan sendiri supaya
aktiviti kami lebih mudah dan cepat," katanya.
Mula beroperasi pada 16 November 2010, perniagaan yang diberi nama
FaS Delicious Foods Enterprise (FaSFoods) turut menjalankan aktiviti
perniagaan merangkumi pemprosesan dan pembekalan makanan berasaskan
daging.
Di samping itu, ia juga mengedar mesin makanan, menyediakan kursus
teknologi pemprosesan daging serta menyediakan khidmat nasihat.
Kepakarannya dalam bidang teknologi daging selama 30 tahun yang
diperoleh ketika berkhidmat bersama MARDI digunakan sebaik mungkin oleh
Mohd. Shaari untuk menjalankan serta memperluaskan empayar perniagaan
sejuk beku tersebut.
Menceritakan pengalaman ketika memulakan perniagaan ini, katanya
tidak pernah terlintas di fikiran bahawa sos tersebut mendapat sambutan
dan galakkan daripada rakan-rakan untuk dikomersialkan.
Hasil dari galakan tersebut, dia mula mengambil tempahan daripada
rakan sepejabat dan pada permulaan menjualnya pada setiap hari Jumaat
sahaja.
Apabila mendapat galakan daripada rakan-rakan serta anak-anak, saya
mula rasa teruja untuk meneruskan jualan secara kecil-kecilan ini.
Tidak sangka mereka semua berminat dengan sos ciptaan saya kerana rasa yang mengekalkan konsep kemelayuan," ujarnya mesra.
Katanya lagi, sos spaghetti yang dimasak itu menggunakan resipi
sendiri dengan mencampurkan bahan-bahan asas dalam masakan tradisional
Melayu.
Dia yang dibantu oleh anak lelakinya, Mohd. Helmi dalam menguruskan
perniagaan tersebut turut menyediakan perkhidmatan kursus teknologi
pemprosesan hasilan daging yang dijalankan di premis perniagaan mereka
yang terletak di Seri Kembangan, Selangor.
Potensi yang besar dalam industri sejuk beku itu pula telah mendorong
Mohd. Helmi, 28, memperluas perniagaan keluarga ke tahap yang lebih
kompetitif.
Langkah memperkenalkan jenama FaSFoods ini seiring dengan
penambahbaikan label pembungkusan di samping mempertingkatkan pemasaran
di sekitar Serdang, Selangor.
Kami mendapat reaksi yang positif daripada penduduk sekitar yang
mengakui produk keluaran syarikat ini berkualiti " ujarnya yang kini
menyandang jawatan sebagai Pengarah Urusan di FaS Delicious Foods.
Menceritakan dengan lebih lanjut, graduan Ijazah Sarjana Muda
Kejuruteraan Elektrik dari sebuah universiti tempatan itu menjelaskan,
FaSFoods turut mendapat bimbingan dan galakan daripada Jabatan
Perkhidmatan Veterinar (JPV) Selangor serta Jabatan Pertanian.
Katanya, JPV menyediakan tiga buah mesin utama untuk memproses
burger, sosej dan bebola daging yang mana sekali gus mempergiatkan lagi
pengeluaran produk bagi syarikatnya.
Jabatan Pertanian pula menaja mesin kisar daging, pengisar buah dan
mesin pembungkusan bagi menyempurnakan aktiviti pemprosesan produk sejuk
beku FaSFoods. -Utusan Malaysia
No comments:
Post a Comment