Isnin, November 26, 2012

Cara start bisnes dari zero

.

Sy dapat PM dari hamba allah yang ada masalah, dan tanya camna nak start bisnes dari zero.

Ini jawapan ringkas saya.

Nak dikongsi pada yang lain - semoga membantu.

Ia bukan jawapan mutlak. Ia jawapan yang "jadi" bagi saya, dan mungkin segelintir orang lain. Tiada betul, dan tiada salah. Cuma kongsi pengalaman.

--------

salam. tq kerana sudi kongsi cerita.

macam ni..
saya pun tak pasti tahap kewangan brader camna...
tapi yang sy khuatir, kalau brader tiada modal utk DVD..bagaimana pula modal untuk beli stok produk, pemasaran, dan lain-lain?

Jadi sy anggap je brader memang kekurangan modal sangat2. Kalau saya silap, mohon maaf.

1st, brader kena fokus nak buat apa. Dalam 1 PM ringkas ni, sy dah dengar golf, avon, cosway, kerongsang. Membuatkan saya rasa brader ni belum pasti nak buat apa.

1st step - decide. Buat keputusan nak buat apa. Yang sy syorkan apa2 produk atau service dalam industri berikut:



1) Kecantikan atau kesihatan - termasuk kosmetik, vitamin, ubat-ubatan

2) Kewangan - unit trust, takaful, investment, peluang perniagaan, dll.

3) Kekeluargaan - pelancongan, produk intim suami isteri, mainan kanak-kanak, fesyen

4) Kerohanian - buku motivasi, dvd/vcd agama, dll.

Kalau brader ada nampak orang maju buat satu produk...nasihat saya...ikut dan jual lah apa yang dia jual. Sebab nak jual benda yang dah terbukti laris..jauh lagi senang dari nak ambil produk baru, dan cuba "create market baru" dan "lariskan dari zero".

2nd step - Letak goal yang realisitik berapa tuan perlu. Kalau perlu sara hidup RM3000 sebulan - tetapkan ini income yang brader perlu. Tulis besar2 tampal depan cermin. Simpan dalam wallet. Tiap2 hari tengok matlamat ni.

3rd step - Buat satu pelan jelas, apa aktiviti yang brader kena buat tiap2 hari utk capai.

Contoh..kalau tuan decide nak jual vitamin. Untung sebotol adalah RM20. Bermaksud tuan kena jual 150 botol vitamin sebulan utk capai matlamat RM3000. 150 botol bersamaan dengan 5 botol sehari.

Bermaksud, brader kena jual 5 botol sehari. Pastikan aktiviti harian tuan hanya FOKUS pada bagaimana nak jual 5 botol sehari.



JIka tak tau, maka kena belajar dari orang yang pernah buat. Pergi cari guru yang boleh ajar percuma. Tanya saja kenalan yang ada buat bisnes dan tanya bagaimana dia buat. bagaimana dia pasarkan.

4th step - amal apa yang diajar oleh guru tersebut. pastikan dia orang yang betul berjaya. kalau ya, ikut saja apa yang diajar tanpa terlalu banyak fikir itu ini. Jangan fikir "kalau gagal macamana?". "kalau orang tak beli macamana?"? Jangan fikir. ikut je.

Itu saja. Sy rasa dengan 4 step ni, kalau brader ikut - insyaAllah boleh dapat apa yang brader nak tu.

4:12pm
Faisal Abdullah

Guru bermaksud saya - orang yang jual vitamin jugak.

kalau tuan nak jual kerongsang - tuan kena berguru dengan orang yang pernah berjaya kerongsang jugak. faham ya? ini saja shortcut utk berjaya

salah satu bisnes tanpa modal adalah dropshipping. sila google utk maklumat lanjut
-
Faisal Abdullah

1 ulasan:

Asa Loan Savings LENDING LTD berkata...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami boleh juga membeli anda rumah anda pilihan dalam mana-mana anda pilihan lokasi.

Peluang bisnes yang tidak harus dilepaskan

STG..?? APA ITU STG..???  😍 😍 Kami team Smart Tycoon Group (STG). Team terbesar yg bernaung di bawah salah satu syarikat yg pa...