Jumaat, Mei 29, 2009

Ruminan lubuk emas pelatih Skill-Tech

RUMINAN adalah penternakan haiwan seperti kambing, lembu, unta dan kerbau. Bagi penternakan haiwan berkenaan, hasil ternakan yang pelbagai dan memberi nilai komersial yang tinggi disebut sebagai nilai emas.
..
Emas yang diumpamakan bukanlah perhiasan wanita tetapi hasil produk ternakan iaitu apa yang disebut emas putih yang merujuk kepada susu.
..
Manakala emas hitam pula merujuk kepada najis yang boleh dibuat baja serta emas merah pula yang merujuk kepada daging.

Nordin Abd. Malek ingin berkongsi keseronokan dengan peserta supaya melibatkan diri dalam ternakan ruminan.

Menurut Pengerusi Eksekutif Institut Skill-Tech, Nordin Abdul Malek, menyedari nilai komersial yang tinggi terhadap penternakan kambing, Skill-Tech memperkenalkan kursus baru yang dikenali sebagai kursus kemahiran ruminan.
Ternyata permintaan yang tinggi menggembirakan beliau.
..
''Ambilan pertama baru-baru ini membuktikan generasi muda mampu menjadi tenaga kerja dan usahawan ruminan secara terlatih dan profesional,'' kata Nordin.
Sepanjang tempoh setahun, semua pelatih ruminan, setiap pelatih akan mempelajari aspek-aspek berikut:
..
1. Kebersihan dan Penyelenggaraan Ternakan
2. Pengasingan dan Kekangan
3. Pemberian Makanan
4. Pemerahan Susu
5. Penjagaan Anak Ruminan
6. Pengesanan Biang
7. Penyediaan Peralatan dan Penjagaan Kesihatan
8. Pengurusan Pastur, Proses Rumput dan Makanan
9. Pemagaran dan Makhluk Perosak
10. Pengendalian Baja Organik
11. Pelupusan Bangkai
12. Penyelenggaraan Stor.
..
Selain syarat wajib pensijilan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)di atas, Skill-Tech menekankan aspek pemasaran dan pengeluaran ternakan makanan halal. Bagi memastikan kemahiran yang mencukupi, semua pelatih akan ditempatkan di pusat penternakan komersial setiap semester.
..
Peringkat pertama Latihan Industri (LI) akan menumpukan kepada proses penternakan manakala kemahiran kedua LI menumpukan kepada pemasaran dan perniagaan.
..
Tidak ketinggalan juga, satu bisnes baru sebagai sumber hiliran ruminan ialah pelancongan pertanian. Memandangkan Skill-Tech adalah pusat latihan pertanian berintegrasi, sudah ramai pelancong yang berminat berkongsi pengetahuan dan pengalaman ruminan.
..
Oleh itu penternakan ruminan telah dijadikan sebahagian produk pelancongan di Skill-Tech. Setelah tamat latihan, Skill-Tech merancang untuk meletakkan mereka dalam skim inkubator yang sudah dikenalpasti mentor terbabit.
..
Antaranya, Skill-tech akan bekerjasama dengan beberapa buah syarikat yang berpengalaman terutama sebuah syarikat penternakan kambing terbesar di Marang, Terengganu.
..
Justeru, golongan muda yang berusia 16 hingga 35 tahun adalah dipelawa mengisi kekosongan terhad yang masih ada dengan menghubungi 06-5531416/18. -Utusan Online

Tiada ulasan:

Jutawan Homestay

Sila klik di gambar untuk maklumat lanjut.