Rabu, Oktober 02, 2013

Apakah Itu Permission Marketing?Apakah perlunya strategi PM digunakan apabila kita menggunakan internet bagi menjual produk dan perkhidmatan kita?

Biar saya terangkan dengan cara mudah....

Dulu-dulu pemilik kedai runcit, pemilik kedai gunting rambut, pemilik kedai kopi di kampung kenal semua pelanggannya. Mereka tahu banyak maklumat pelanggan.

Mereka tahu nama-nama setiap pelanggan, berapa umurnya, di mana rumah setiap pelanggan, dia anak siapa, apa pekerjaannya, siapa isterinya, berapa anaknya, apa hobinya, siapa sahabat baiknya, siapa yang mereka benci, apa citarasanya dll.

Towkay kedai runcit, kedai gunting rambut dan kedai kopi itu juga mengambil masa bercakap-cakap dengan setiap pelanggannya apabila mereka datang membeli.

Ini berbeza dengan pemilik hipermarket yang tidak kenal pembeli yang datang membeli di hipermarketnya.

Hipermarket mempunyai bajet periklanan yang sangat besar, sehingga berjuta-juta ringgit setahun. Bisnes kecil tidak mampu meniru cara hipermarket mempromosi bisnesnya.

Permission Marketing adalah strategi berniaga ala-ala si pekedai runcit di kampung.

Dengan menggunakan strategi PM, kita membina hubungan yang rapat dengan pelanggan dan klien kita. Caranya adalah dengan mendapatkan banyak info berkenaan diri pelanggan kita melalui website bisnes kita.

Info berkenaan pelanggan dan klien kita membolehkan kita menambat hati mereka dengan lebih efektif!

Website yang menggunakan strategi PM tidak boleh serupa macam website biasa-biasa yang tidak menggunakan strategi PM.

ABS mempunyai seorang pakar membangunkan website PM. Beliau adalah Tuan Bukhari Ramli.

sumber: Usahawan dan Bisnes

Tiada ulasan:

Jutawan Homestay

Sila klik di gambar untuk maklumat lanjut.