Isnin, September 28, 2009

Di mana tahap kewangan anda?

Oleh Irfan Khairi
.
Baru-baru ini slot Radio saya telah bertukar dari rancangan "Yo!" kepada "Irfan on Air". Irfan on Air berkonsep seperti blog andabaca ini, menyampaikan tip perniagaan, kewangan dan juga motivasi cara santai dan insyaallah happening!
.
Saya juga membuka talian telefon untuk pendengar radio24 berkongsikan pengalaman, tip ataupun soalan bersama saya :)
.
Semalam di Radio24, program "Irfan on Air" (Setiap hari Khamis2.15pm) saya kongsikan mengenai 4 tahap kewangan seseorang itu.
.
Berikut adalah 4 tahap tersebut...
.
#1: Kewangan tidak selamat (Finacially not secure)
.
Keadaan ini adalah apabila jika anda tidak mempunyai simpanan pun. Dalam erti kata lain, sekiranya ada pun simpanan anda hanya mampu menyara hidup anda dan keluarga selama sebulan sahaja. Sekiranya anda hilang kerja esok, sebulan sahaja anda dapat hidup dengan wangsimpanan yang ada.
.
Tahap ini amat tidak selamat bagi sesiapapun. Boleh diumpamakan sebagai kais pagi-makan pagi... kais petang makan petang. Zaman modern ini, seumpama kais bulan ni, makan bulan ni... kais bulan depan, makan bulan depan ;)
.
Masalahnya, ramai antara kita berada dalam keadaan yang tidakselamat ini...
.
#2: Kewangan Selamat
.
Ini adalah pilihan yang lebih baik. Ertinya, umpamanya sekiranya anda berhenti kerja (atau dinberhentikan :) anda mempunyai simpanan untuk menyara hidup anda dan keluarga anda selama 6 bulan.Sekiranya anda berada dalam tahap ini, tahniah! kerana tidak ramai yang berada di sini.
.
6 bulan adalah jangka waktu yang logik untuk seseorang itu mendapatkan kerja lain atau memulakan perniagaan untuk menyambung pendapatan sara hidup. matlamat utama anda sekiranya anda berada ditahap #1 adalah untuk mencapai tahap ini... cukupkan simpanan anda untuk menyara 6 bulan hidup anda dan keluarga- tanpa perlu kerja!
.
#3: Bebas kewangan / Mandiri kewangan
.
Ini adalah matlamat bagi ramai antara kita. Tetapi, yang mencapainya adalah amat sedikit. Ertinya sekiranya anda berada ditahap ini adalah- anda bebas untuk membuat pilihan untuk bekerja ataupun tidak!
.
Anda mempunyai simpanan atau pun aliran pendapatan secara automatik yang cukup untuk menyara hidup anda sekeluarga sampai bila-bila!
.
Tahap ini, anda tidak perlu kerja lagi (atau menjalankan perniagaan). namun begitu, ramai yang berada di tahap ini, masih lagi meneruskan karier atau perniagaan kerana berasa seronok melakukannya. Bukan kerana terpaksa, tetapi dengan sukarela...
.
Tips untuk mencapai keadaan ini adalah fikirkan aliran pendapatan berganda secara automatik, contoh seperti menyewa rumah, membina perniagaan yang dikendalikan secara automatik (perniagaan Internet) atau membina perniagaan yang dikendalikan oleh orang lain (mungkin pengurus).
.
#4: Tahap Terlalu Kaya atau Ultra Rich
.
Tahap ini lagi la sedikit yang capai... teramat sedikit. Mereka ini jenis yang mempunyai wang yang banyak sehingga tak terpakai wang yang dimiliki. Boleh derma beratus ribu ringgit atau berjuta... (kitanak dapat beratus ribu pun payah ;) ) nama nama seperti Tan Sri Mokhtar Bukhari, Tan Sri Daim Zainuddin, mendiang Tan Sri Lim Goh Tong dan Tan Sri Ananda Krishnan.
.
Itulah 4 tahap kekayaan yang saya kongsikan di "Irfan on Air". Sekiranya anda ikuti, saya juga kongsikan teknik dan strategi bagaimana hendak meningkatkan tahap anda dari 1-2-3-dan-4.
.
Insyaallah saya akan kongsikan pada hari lain. Buat masa ini, kita faham dulu kedudukan kewangan kita...
.
Soalan cepu gangsa pada hari ini...
.
Anda berada dalam kedudukan yang mana? ;)

Tiada ulasan:

Jutawan Homestay

Sila klik di gambar untuk maklumat lanjut.