Sabtu, September 26, 2009

Sejarah Futsal

.
Sukan FUTSAL adalah sejenis permainan daripada pecahan sukan bolasepak. Ianya telah mula dimainkan tanpa format pada penghujung 1980-an di Brazil. Ketika itu, sukan bolasepak merupakan sukan yang dianggap sebagai tuhan ke-2 oleh penduduk Brazil.
.
Dalam masa yang sama ketika era tersebut bandar Rio De Jenero sangat pesat membangun dengan kapasiti penduduk yang melebihi kadar kependudukan optimum.
.
Bandaraya Rio de Jenero merupakan ibukota Brazil. Masyarakat di kota tersebut masih lagi bermain bolasepak di mana sahaja tempat yang sesuai. Dan pada kebiasaannya mereka bermain di padang yang terbuka sehinggalah padang permainan semakin berkurangan atas sebab pembangunan.
.
Lantas, beberapa anak muda mendapati dewan-dewan tertutup jarang digunakan dan memberikan peluang untuk mereka bermain bolasepak didalam dewan tersebut. Secara tidak langsung ia menjadi ikutan di beberapa tempat lain di Brazil sehingga mereka mula mengadakan perlawanan secara persahabatan dan pertandingan.
.
Daripada itulah mereka memajukan permainan ini dengan peraturan dan cara yang agak berbeda sedikit berbanding dengan bolasepak di padang. Dan akhirnya mereka menggelar permainan cara itu dengan panggilan ‘FUTSAL’ yang bermaksud fut=futbol (bolasepak dalam bahasa Brazil) sal=sallon (dewan tertutup dalam bahasa Brazil).
.
Bisfish Enterprise akan bekerjasama dengan Three Sixty Events bakal menganjurkan kejohanan futsal terbuka pada awal bulan januari 2010 nanti. Blog Usahawan Bistari akan menjadi media rasmi dan kejohananan ini mensasarkan untuk mencari 32 pasukan bertanding dalam pformat terbuka yang julung kalinya diadakan di Kuala Lumpur.
.
Perkembangannya akan dikemas kini dari masa ke semasa dan janji kami adalah ia akan menjadi satu event yang gempak!

Tiada ulasan:

Jutawan Homestay

Sila klik di gambar untuk maklumat lanjut.