Khamis, Mei 08, 2008

Potensi Minda Separa Sedar

Ini ialah rupa neuron iaitu unit sel-sel otak dianggarkan terdapat sebanyak 100 billion neuron yang membentuk otak!
..
Bayangkan jika kita fully optimize neuron sebanyak itu. Pakar-pakar pengkaji otak menyatakan manusia hanya menggunakan tidak lebih dari 2% daripada keupayaan otak yang dimiliki. Mana hilangnya lagi 98%?? ..
Ya! kita mensia-siakan anugerah yang Tuhan berikan.


..
Akal adalah anugerah Tuhan kepada manusia. Sebahagian daripada akal dipanggil MINDA. Apa itu minda?
..
Minda ialah tenaga yang terbentuk daripada fikiran, perasaan, mimpi dan lain-lain. Minda terbahagi kepada 3 iaitu minda sedar (concious mind), minda separa sedar (subconcious mind) dan minda super (superconcious mind). Kita akan tumpukan pada minda sedar dan minda separa sedar dahulu.
..
..
Minda sedar - berfungsi dalam alam fizikal (nyata) dimana pancaindera memainkan peranan. Minda kita dibatasi ruang dan masa. Minda sedar juga dapat berfikir dan mengeluarkan pendapat. Pemikiran ini menghasilkan buah fikiran (thought) yang memberikan arahan kepada minda separa sedar.
..
Minda separa sedar (mss)-bertugas mengawal segala aktiviti organ dan tisu badan secara semulajadi tanpa kita sedari- cth: aktiviti denyutan jantung, pernafasan, penghadaman dsb. Juga aktiviti2 terlatih seperti memandu kereta, memakai pakaian dsb.
..
Jadi kita tak perlu fikir untuk buat ini semua. Kehebatan minda separa sedar mss sentiasa patuh kepada setiap arahan minda sedar. Jika arahan yang diterima positif, tugas yg dilaksanakan juga positif dan begitulah sebaliknya.
..
Analoginya adalah seperti robot yang sentiasa menurut arahan tuannya! Kita perlu sedar 90% aktiviti mental dan kehidupan manusia dikawal oleh mss. Ia membentuk badan manusia dan memelihara seluruh tenaga vital. mss sentiasa bekerja 24 jam, 7 hari seminggu.
..
..
Anda tentu pernah menyaksikan David Blaine yang mempunyai kuasa membengkokkan sudu / garfu, duduk dalam ketulan ais, mengunyah kaca dsb. Sebenarnya kita boleh membuat aksi seperti beliau, jika kita mahu!
..
Yupp, jika kita menggunakan minda separa sedar kita dengan optimum kuasa minda separa sedar juga boleh mengubah diri kita menjadi lebih berani dan hebat, lebih konfiden, merawat diri sendiri atau orang lain, meningkatkan gerak hati (sixth sense), meningkatkan aura, mengembara ke merata tempat (tanpa jasad), telepati dsb. Semuanya saya akan huraikan satu persatu di dalam blog ini...so stay tuned dan tunggu posting berikutnya!
..
Dipetik daripada blog abang saya, Dr. Ahmad Hapizi di http://www.rawatan-holistik.blogspot.com/. Terima kasih bro!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Jumlah Pengunjung