Jumaat, Mei 16, 2008

Tugas Seorang Usahawan

Semakin ramai yang merancang dan bercita-cita untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya namun tahukah anda apakah tugas utama seorang usahawan?
..
Pada pendapat saya sendiri dan dari pengalaman yang dilalui setakat ini, tugas paling utama seorang usahawan ialah untuk meningkatkan modal syarikat yang baru ditubuhkan. Banyak cara sebenarnya yang boleh digunakan dan ia bergantung kepada kaedah mana yang difikirkan paling sesuai kepada seseorang usahawan tersebut.
..
Sebab itu, bolehlah saya katakan antara tugas yang paling penting seorang usahawan bermula sebelum adanya sesuatu perniagaan atau para pekerja lagi.
..
Ok, berikut adalah senarai penting tugas seorang usahawan sebagai panduan untuk anda yang baru menceburi bidang ini:
..
1 Membina satu bisnes yang boleh berkembang maju.
2 Mengambil ramai pekerja.
3 Menambah nilai ke atas pelanggannya.
4 Menjadi seorang warga korporat yang bertanggung jawab..
5 Membawa kemakmuran kepada orang yang bekerja dengan bisnes berkenaan dan pada masa yang sama menjadi seorang yang dermawan.
..
Sebelum adanya sesuatu bisnes lagi, usahawan yang berjaya telah mereka cipta bisnes yang sebegini di dalam fikiran mereka. Inilah tugas sebenar seorang usahawan. Tidak sukar tapi agak mencabar,kan?

Tiada ulasan:

Apa itu Hibah Takaful?

Luangkan masa 2 minit anda untuk isu yang agak penting tetapi masih ramai yang kurang pengetahuan dan kesedaran iaitu tentang Hibah...