Khamis, Disember 30, 2010

Nikon terus unggul selepas 94 tahun

NIKON ialah singkatan bagi Nikon Corporation atau Nikon Corp. Nikon merupakan syarikat Jepun yang mengkhususkan pengeluaran kamera, binokular, mikroskop, alat pengukuran, alatan semikonduktor dan fotolitografi. Ia diasaskan pada 1917 dengan nama Nippon Kogaku kogyo (Industri Optikal Jepun).

Kemudian nama itu ditukar kepada Nikon Corp pada 1988. Nikon merupakan sebahagian dari syarikat konglomerat Mitsubishi Group.

Nama Nikon muncul sejak 1946 iaitu gabungan Nippon kogaku dengan Zeiss Ikon. Lensa kamera Nikkor dikeluarkan untuk kamera SLR (Single Lens Reflect). Nikonos pula ialah kamera yang digunakan dalam air.

Siri kamera Nikon F ialah kamera profesional menggunakan filem 135 SLR. Nikon telah berjaya meningkatkan mutu kamera dalam fotografi digital untuk pengguna dan pengguna profesional. Jenama terkini ialah Nikon D200, D80, D70, D50, D40 dan terkini ialah D300.

Syarkat Nikon bersaing dengan jenama lain seperti Canon, Kodak, Sony, Pentax, Fujifilm dan Olympus.
Nikon adalah pengeluar terbesar di dunia dan mengusai 44 peratus pasaran.

Nikon Corporation diasaskan pada 1917 di Jepun iaitu selepas Perang Dunia 1. Selepas 60 tahun beroperasi, Nikon mempunyai 19 kilang dan 23000 pekerja dengan mengekluarkan kamera, optik, teropong, mikroskop dan lain-lain. Mulanya dikeluarkan untuk kegunaan tentera Jepun.

Pada 1948, kamera jenama Nikon mula dikeluarkan dan dipopularkan oleh foto jurnalis Amerika bernama Douglas David Duncan semasa Perang Korea. Kamera Nikon mulanya menggunakan lensa Leica. Nikon juga terkenal dalam pengeluaran peraltan fotolitograf.

Pada Januari 2006, Nikon mengumumkan pemberhentian pengeluaran filem kamera kerana teknlogi kamera digital terkini tidak lagi menggunakan filem.

Jenama Nikon berjaya mengudsai pasaran pengguna di India, Arab Saudi, Turki, Iran, Bahrain, Israel, Oman, Qatar dan UAE.

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Nikon

Tiada ulasan:

Jutawan Homestay

Sila klik di gambar untuk maklumat lanjut.